ODS dohodla na Vysočině po volbách pětikoalici s pohodlnou většinou

Na povolební spolupráci se na Vysočině po krajských volbách dohodlo uskupení ODS a Starostů pro občany s dalšími čtyřmi stranami. Začne spolu s Piráty, KDU-ČSL, ČSSD a Starosty pro Vysočinu (STAN a SNK ED) připravovat znění koaliční smlouvy. O dohodě informoval možný budoucí hejtman Vítězslav Schrek (ODS). V opozici tak zřejmě skončí ANO a KSČM.

„Ještě před (úterní) půlnocí se podařilo podepsat společné memorandum o vzájemné povolební spolupráci pěti subjektů, KDU-ČSL, STAN, Pirátů, ČSSD a ODS se Starosty pro občany v Kraji Vysočina,“ uvedl Schrek na svém facebookovém profilu. V případě podpisu koaliční smlouvy bude mít koalice 32 ze 45 hlasů v krajském zastupitelstvu.

„Byly to náročné čtyři dny, ale dohoda se narodila. Začínáme pracovat na rozdělení jednotlivých gescí a na znění koaliční smlouvy,“ doplnil Schrek.

Z jednání vypadlo vítězné hnutí ANO, které získalo po volbách deset mandátů, a KSČM, která se jako sedmá v pořadí do krajského zastupitelstva dostala se třemi mandáty. Piráti stejně jako třetí ODS v koalici se Starosty pro občany mají sedm mandátů. Po šesti má KDU-ČSL, ČSSD a Starostové pro Vysočinu.

„Nezvítězil zdravý selský rozum, ale vítězi voleb bylo jeho vítězství ukradeno poraženými. ODS od začátku nerespektovala naše vítězství – kmotrovská politika z devadesátých let se v nich nezapře. Všem poraženým chybí základy slušného a seriózního jednání a nerespektují absolutně výsledky voleb,“ reagoval lídr hnutí ANO a náměstek hejtmana Vysočiny Martin Kukla. Koalice podle něho byla předem domluvená a vyjednavači se řídili pokyny z Prahy sestavit koalici bez ANO.

Jednání o podobě rady

„Dohoda je v tuto chvíli na hejtmanovi za ODS a na první náměstkyni hejtmana za Piráty,“ uvedl za vyjednávající strany Schrek. Obě strany by podle něho měly mít navíc jednoho radního. Lidovci a Starostové pro Vysočinu obsadí vždy pozici náměstka hejtmana a radního. Náměstka hejtmana bude mít i ČSSD a k tomu uvolněného zastupitele.

„Mrzí nás, že prvním krokem této vznikající koalice je navýšení politicky placených funkcí, v době ekonomické recese a s jejich předvolební rétorikou a sliby to bereme jako podraz na všechny poctivé lidi z Vysočiny,“ komentoval to Kukla.

Rozdělení kompetencí bude součástí návrhu koaliční smlouvy, na její vyjednání si daly strany dva týdny. „Jednadvacátého (října) bychom oznámili termín, kdy by dohoda mohla být skutečně podepsána,“ dodal Schrek.

Podle lídra lidovců Víta Kaňkovského, který je zároveň poslancem, bylo jednání náročné kvůli rozdělení hlavních funkcí. Dohodu umožnilo to, že každá ze stran trochu slevila. Nikdo z lidovců, kteří budou mít placené místo v radě, nebude podle něho mít souběh jiných funkcí.

„U nás to máme vyřešené jednoznačně,“ řekl Kaňkovský. Ve volbách získal přes 3000 preferenčních hlasů, ale asi zůstane řadovým zastupitelem. „Tak, jak se ta jednání vyvíjejí, tak vysoce pravděpodobně já v té radě neusednu,“ řekl.

Před čtyřmi lety vítězná ČSSD dohodla koalici s ANO, ODS a Starosty pro Vysočinu.