Dobrovolníci opravili západní hradbu Lukova. Zříceninu hradu zvelebují už desítky let

Spolek přátel hradu Lukova pokračuje v jeho zvelebování. Letos dobrovolníci dokončili opravu západní hradby dolního hradu, která přiléhá k předbraní. Pracovali také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Na zříceninu poblíž stejnojmenné obce na Zlínsku loni zavítalo zhruba dvacet pět tisíc platících návštěvníků, letos jich zatím bylo kolem osmnácti tisíc.

Oprava hradby v příkopu u dolního hradu začala v květnu, skončila minulý týden. „Hradba prošla dlouhým stavebním vývojem, je na ní krásně vidět zazděné cimbuří. Později byla navyšována, kdo tomu trošku rozumí, tak si to dokáže na hradbě i v zakonzervovaném stavu přečíst. Je tam obnovených nějakých 320 metrů čtverečních plochy,“ řekl předseda spolku Jiří Holík.

Spolek opravil i střílny, ve kterých se našly otisky po trámcích. „Bylo v nich možné zaháknout hákovnici. Trámky jsme znovu osadili, takže návštěvník si může udělat představu, jak střílna vypadla, když k ní zasedl obránce hradu a chtěl odtamtud střílet,“ popsal Holík.

Na hradě se pracuje také na obnově původní západní hradby jádra horního hradu. Její pozůstatky se podařilo objevit předloni. „Celou hradbu jsme letos očistili a zakonzervovali tak, že je připravená, abychom mohli příští rok začít s jejími dozdívkami,“ uvedl Holík. Po dokončení obnovy hradby, která potrvá několik let, by na místě měla znovu fungovat vyhlídková terasa.

Lukov byl ve 13. století součástí sítě hradů, které tvořily ochranu východní hranice českého království. Za třicetileté války byl střediskem Valachů bojujících za osobní a náboženskou svobodu. Po vypálení a poničení švédskými vojsky chátral, na konci 18. století byl definitivně opuštěn a proměnil se ve zdroj levného stavebního materiálu. Zřícenina hradu je od roku 1964 chráněna jako kulturní památka. Práce na obnově hradu zahájilo v roce 1983 hnutí Brontosaurus, jehož členové na Lukově pomáhají dodnes.

V rozsáhlém areálu dolního hradu pokračovali letos členové a příznivci spolku v odkrývání a následném dozdívání obvodové hradby. „Je zakonzervovaná v délce asi třicet metrů, zbývá nám dokončit asi šedesát metrů,“ řekl Holík. I v tomto případě půjde o práci na několik let.

Letošní náklady na obnovu hradu Holík odhadl na jeden a půl milionu korun, přičemž tři sta tisíc korun činí dotace od Zlínského kraje a stejná částka je od ministerstva kultury. Zbývající část peněz spolek získává ze vstupného a od sponzorů.