Co tu kytek rozkvétá, od jara do léta. V Olomouci začíná Flora, provází ji přísnější hygienická opatření

Za přísných hygienických opatření kvůli pandemii koronaviru začíná ve čtvrtek letní etapa mezinárodní výstavy květin Flora Olomouc. Pořadatelé se tentokrát zaměřili na krásu a tajemství městských zahrádek a dvorků. Jarní Flora Olomouc se v dubnu kvůli opatřením v souvislosti s covidem-19 nekonala, stalo se tak poprvé za šedesát let existence výstavy.

Autorkou hlavní expozice Zahrada za zdí je zahradní architektka Marie Doleželová. „Expozice poukáže na potenciál městských prostorů, jako jsou vnitrobloky, dvorky nebo stavební proluky. Tato místa mohou nabídnout relaxaci, oddech, sloužit jako školní zahrada, sportoviště či být místem pro setkávání a budování komunity,“ uvedla.

Autorka hlavní expozice se inspirovala ve třech českých městech – v Olomouci, kde se narodila a vyrůstala, v Brně, kde studovala, a také v Praze. 

Na Výstavišti Flora bude k vidění i květinová expozice České dědictví UNESCO, která se inspiruje památkami zapsanými na světovém seznamu dědictví. Připomíná též dvacáté výročí zapsání olomouckého Sloupu Nejsvětější Trojice do tohoto seznamu. Při této příležitosti také dalo město sloup osadit květinami, což ale někteří Olomoučané už dříve kritizovali.
 

Flora v době pandemie

Organizátoři Flory Olomouc ujišťují, že na akci je dostatek dezinfekčních prostředků. Stánky a jednotlivé expozice jsou navíc rozmístěny tak, aby se zamezilo kumulaci návštěvníků a mohly být dodrženy předepsané rozestupy. Pracovníci výstaviště kontrolují nošení roušek uvnitř pavilonů a regulují počet návštěvníků pavilonu A pomocí kamer.

„Věřím tomu, že návštěvníci jsou disciplinovaní, naši pořadatelé se snaží, aby se veškerá opatření dodržovala,“ řekla ve vysílání ČT ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Dodala, že u všech vchodů do pavilonů jsou piktogramy, které upozorňují na povinnost nosit ve vnitřních prostorech roušky, lidé si je navíc mohou na výstavišti i zakoupit. 

Barevné květy rozzářily Olomouc. Světová výstava se koná za přísných hygienických opatření (zdroj: ČT24)

Kapacita hlavního pavilonu je letos omezena na 500 lidí, do menších pavilonů může najednou maximálně sto návštěvníků. Vedení výstaviště už dříve zájemce vyzvalo k zakoupení vstupenky na internetu, aby se u pokladen netvořily fronty. Na většině pokladen je možné platit bezkontaktně.  

Další akce i mimo areál Flory

„My jsme od začátku řešili opatření a uzpůsobení expozice s krajskou hygienickou stanicí. Expozice je poměrně velkoryse řešena. Máme široké koridory tak, aby nedocházelo ke shlukování lidí,“ řekla autorka výstavy. 

Pořadatelé Flory Olomouc uspořádali i několik akcí mimo areál výstaviště tak, aby se na jednom místě nesetkávalo příliš mnoho lidí. Jde například o akci Vyznání růžím, která probíhá v areálu olomouckého rozária u Bezručových sadů. Ve sbírkových sklenících pak probíhá výstava masožravek. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Posílené tramvajové linky

V době konání letní etapy Flory Olomouc posílil Dopravní podnik města Olomouce (DPMO) spoje, které míří k areálu. K hlavní bráně výstaviště se lidé dostanou tramvajovými linkami 1, X3, X4 a U, ke vstupu do Tržnice pak linkami 1, X3, X4 a 7. 

Na některé tramvajové linky, které k výstavišti zajíždí a v době letních prázdnin běžně jezdí o jedné soupravě, byly nasazeny spřažené soupravy. Ve čtvrtek a pátek se to bude týkat tramvajové linky 1, o víkendu pak linky X4. Jednička navíc v době konání výstavy pojede častěji. 

Letní etapa výstavy bude probíhat do nedělních 18:00. Jarní, letní a podzimní etapy výstavy Flora Olomouc každoročně navštíví desítky tisíc lidí. Výstava je v pavilonech i venku ve Smetanových sadech.