Císařské lázně v Karlových Varech se dočkaly rekonstrukce. Návštěvníci by je mohli spatřit za dva roky

Události v regionech: Císařské lázně se dočkaly rekonstrukce (zdroj: ČT24)

Císařské lázně v Karlových Varech procházejí rozsáhlou rekonstrukcí. Oprava secesní památky z přelomu 19. století by měla trvat 42 měsíců, stát bude téměř miliardu korun. První návštěvníky by historická budova mohla znovu přivítat za dva roky.

Císařské lázně byly dostavěné v roce 1895. První rekonstrukce se dočkaly v letech 1948 až 1953, od té doby už jen postupně chátraly. Na konci devadesátých let pak došlo k jejich úplnému zavření. Interiéry ale mohli lidé vidět ve filmech – například v Casinu Royale nebo snímku Rytíři ze Šanghaje.

Od prosince loňského roku už do budov lázní mohou jen dělníci. Denně jich na stavbě pracuje padesát. Nezastavil je ani archeologický nález. „V atriu jsme narazili při zemních pracích na základy původního pivovaru, který stál na půdorysu lázní,“ doplnil ředitel plzeňské pobočky společnosti Geosan Miloš Dubský.

Rekonstrukce je rozdělená do tří etap. V první fázi dochází ke zpevňování a sanaci objektu. V příštím roce pak stavaři začnou instalovat moderní technologie. „Hlavní těžiště ale bude ve finalizaci prací restaurátorů a uměleckých řemesel. A budeme připravovat stavbu na spuštění zkušebního provozu,“ uvedl Dubský.

Ministerstvo kultury dá na rekonstrukci 400 milionů

Na opravě památky se finančně podílí hejtmanství, město i stát. Původní cena byla půl miliardy korun, nakonec ale bude o tři sta milionů vyšší. „Obdrželi jsme příslib, že nám budou (ministerstvo) hradit popřípadě částku do čtyřiceti pěti procent. Takže v současné chvíli počítáme s tím, že od ministerstva kultury bychom měli získat částku čtyři sta milionů korun,“ řekla náměstkyně hejtmana Karlovarského kraje Jana Mračková Vildumetzová.

Rekonstrukce bude trvat 42 měsíců. Pokud vše půjde podle plánu, první návštěvníci by se mohli do Císařských lázní podívat v roce 2023.