Celostátní potravinová sbírka na jaře kvůli koronaviru nebyla. V Blansku si udělali vlastní

Kvůli koronaviru se letos neuskutečnila jarní část tradiční národní potravinové sbírky. Potřebných přitom v krizi přibývá. Největší problém mají především ti, kteří už předtím s penězi těžko vycházeli. V Blansku kvůli tomu vyhlásili vlastní sbírku potravin.

Sklad Oblastní charity Blansko by za normálních okolností byl v této době napěchovaný krabicemi s rýží, dětskou výživou nebo čajem, ale není. Kvůli koronavirové krizi se přitom počet potřebných ještě zvýšil.

„Jedná se o rodiny nebo jednotlivce, kteří se dlouhodobě pohybují na tenké hranici. Měli třeba nějakou brigádu nebo si přivydělávali a teď najednou v době krize nemají tu možnost,“ vysvětlil zástupce Oblastní charity Blansko Miroslav Doležel.

Jednou za 14 dnů dostanou potřební krabici s jídlem

Jarní část celostátní potravinové sbírky se neuskutečnila, proto v Blansku začali vybírat potraviny sami. Dvacet rodin díky sbírce teď jednou za dva týdny dostává krabici s jídlem.

Tutéž pomoc navíc dál potřebují i ti, kteří byli finančně ohrožení už před koronavirovou krizí. „Já jdu do potravinové banky, když opravdu už nic nemám. Třeba jednou za měsíc,“ řekla matka pěti dětí a jedna z obyvatelek azylového domu.

„Maminky jsou za každou potravinovou pomoc opravdu velice vděčné a mnohdy jim opravdu pomůže přežít,“ řekla pracovnice v sociálních službách Oblastní charity Blansko Hana Havlíčková.

Volební urny jako potravinové boxy

Potraviny se shromažďují v blanenském infocentru. V úplně nové roli – potravinových boxů – tam účinkují volební urny. Lidé nosí i peníze. „Jedna paní, která je invalidní důchodkyně, přišla a věnovala tisíc korun,“ řekl starosta Blanska Jiří Crha (ODS).

Do infocentra lidé přinesli už téměř sedm set kilogramů potravin. Sběr pokračuje. Bude trvat tak dlouho, dokud si charita ve svých skladech nevytvoří alespoň nějakou zásobu. Přitom podle charitních pracovníků je vše teprve na začátku. A k potřebným se budou nabalovat další.