V Česku vznikl první speciální Food Box. Lidé do něj mohou darovat potraviny potřebným

V Brně mohou lidé přímo v obchodním centru darovat potraviny a pomoci tak potřebným. Speciální Food Box je zatím v Česku jediný, zájemci ho najdou v nákupním centru Avion. Tvůrci projektu Potravinové banky chtějí umístit boxy i do dalších obchodů. Do konce roku by mohly být nejméně na deseti místech.

Rýži, těstoviny a také třeba konzervované potraviny mohou lidé vkládat do takzvaného Food Boxu hned za pokladnami v supermarketu. „Mají možnost koupit něco tady v supermarketu, zaplatí to na pokladnách a potom půjdou a to jídlo, které koupili, vhodí tady do boxu,“ vysvětlil Dalibor Levíček místopředseda Potravinové banky pro Brno a Jihomoravský kraj.

Lidé mohou donést i trvanlivé jídlo, které mají doma a nepotřebují ho. Jídlo ale musí být opatřené původní etiketou. Vkládat by se do schránky neměly například zavařeniny z domova.

Food Box funguje na principu potravinových sbírek, s tím rozdílem, že lidé mohou potraviny přinášet každý den. Jakub Lofítek vybírá schránku zatím jen jednou za dva týdny. Je v ní zabudované čidlo, které upozorní na to, že už je plná. Pak potraviny třídí ve skladu a rozváží potřebným. „Máme tady mléko, cereálie, jsou tady konzervy, ať už masové nebo zeleninové. Je tady i nějaká drogerie,“ probírá obsah boxu skladník Jakub Lofítek.

„Z organizace zavolají, co by potřebovali, pokud mají možnost tak si přijedou sem a vyberou si na místě,“ popsal skladník, jak funguje další distribuce jídla prostřednictvím neziskových organizací. Když přijet nemohou, krabice s potravinami naloží pracovníci potravinové banky do auta a dovezou je. „Chceme zdravé potraviny jako ovesné vločky, lupínky. Asi čtyřicet procent jídla čerpáme právě z Potravinové banky,“ řekla sociální pracovnice Teen Challenge Brno Olga Vicenecová.

Kromě dětí dostávají jídlo i senioři z pečovatelských domovů nebo matky v tísni. Autoři projektu, kteří vše dělají dobrovolně, chtějí takzvané Food Boxy rozšířit i do dalších obchodů.

  • Potravinové banky jsou neziskové spolky. Shromažďují nejen jídlo od jednotlivých dárců, ale i potraviny před vypršením data spotřeby a také ty, které se nemohou prodat třeba kvůli poškozenému obalu. 
  • V roce 2017 získaly potravinové banky rekordních 2 000 tun jídla. Oproti roku 2016 si tak polepšily o 700 tun potravin.
  • Darování jídla ve velkém je nyní snadnější než v minulosti. Do konce roku 2015 firmy totiž musely z věnovaných potravin odvádět daň z přidané hodnoty, likvidace je tak vyšla levněji než darování. Nyní se podle pořadatelů sbírky DPH u darovaných potravin „blíží nule“.