Potravinová sbírka byla rekordní, lidé přinesli 387 tun potravin, ale i plen a vložek

V pátém ročníku Národní potravinové sbírky věnovali lidé rekordních 387 tun zboží. Je to zhruba o 70 tun více než v minulém roce, převládají trvanlivé potraviny a drogerie. Letos se zúčastnilo přes 750 obchodů z celé republiky. Potravinové banky a charity nyní předměty získané ve sbírce rozdělí mezi potřebné – nejčastěji matkám samoživitelkám nebo osamělým seniorům.

Sbírka zajistila 886 tisíc porcí jídla, které pomohou před Vánoci lidem v nouzi. „Sbírka ukázala, že nejsme lhostejní k lidem v tíživé životní situaci. Ceníme si každého daru, doslova každé instantní polévky, ale samozřejmě nás těší, že letos byla řada dárců opravdu štědrá,“ uvedla předsedkyně platformy Byznys pro společnost Pavlína Kalousová.

Do Národní potravinové sbírky přinášeli lidé nejčastěji trvanlivé potraviny, například konzervy, sterilovanou zeleninu, luštěniny, těstoviny, rýži, instantní polévky, dětské výživy a drobné cukrovinky. Z drogistického zboží to pak byly dětské pleny, hygienické vložky či sprchové gely.

Podle koordinátorky akce Zuzany Krmelové pomohlo s potravinovou sbírkou 4314 dobrovolníků, což je o pětinu více než loni. Pomoc od nich putovala do skladů České federace potravinových bank, Naděje, Armády spásy a Charity Česká republika. S distribucí pomůže více než 300 partnerských neziskových organizací, které pomáhají potřebným.

I když Česko patří k zemím s nejnižším podílem chudých, pod hranicí příjmové chudoby loni podle údajů statistiků žil milion lidí. Bylo to 9,7 procenta obyvatel, tedy stejně jako v roce 2015. Člověk se ocitne v příjmové chudobě, pokud nemá ani 60 procent mediánu příjmu. Loni pro jednotlivce částka činila 10 691 korun.