Ve Slavkově dokončili opravu zámeckých valů. Památka je nově osvětlená a přístupnější

Po více než dvou letech skončila oprava zámeckých valů na zámku ve Slavkově u Brna. Stála 56,6 milionu korun, 85 procent celkové částky bylo z evropského fondu IROP, pět procent hradil stát a deset procent město. Památka dostala i nové osvětlení, točité schody vedoucí přímo do parku a také výtah do prohlídkových tras. Díky němu budou moci na prohlídku i vozíčkáři.

Nejdůležitější část stavebních prací se odehrála v místech, která nelze vidět – uvnitř zdí zámeckého valu. „Historickému zdivu podle statiků dlouhodobě hrozilo zřícení. Kromě nových cihel a kamenného materiálu máme na několik desetiletí a snad i staletí i další neviditelné stavební prvky jako například mikropiloty,“ uvedl starosta Slavkova Michal Boudný (ČSSD).

Kromě části zdí s poškozenou statikou se jeden asi šedesátimetrový úsek zcela zřítil po povodních v roce 2010. I tato zeď znovu stojí.

Zámek v novém světle

Nejviditelnějšími novinkami v zámeckých valech je mlatová cesta, točité schody vedoucí přímo do parku, nové osvětlení památky a také výtah do prohlídkových tras zámku. Díky němu si budou moci po otevření památek prohlídku dopřát i vozíčkáři.

Nový systém osvětlení umožní nasvícení horního parteru silnými světly. „Nové LED technologie, které budeme používat každý den, se provozních nákladů zámku nedotknou. Mají velmi nízkou spotřebu,“ uvedla ředitelka zámku Eva Oubělická.

Opravené prostory zámeckých valů by podle správy zámku mohly sloužit například pro pořádání farmářských trhů nebo jiných menších akcí.