Do rybníku u Krnova se vrátili kapři. Loni museli vodohospodáři všechny zlikvidovat kvůli herpes viru

Povodí Odry zarybňuje Petrův rybník u Krnova. Ten museli loni kvůli výskytu koi herpes virózy kaprů vypustit a všechny ryby zlikvidovat v kafilerii. Celková škoda byla sedm milionů korun. Vodohospodáři pak nechali lokalitu takzvaně „vyzimnit“, ryby se tam vrací až teď.

Do vody znovu napuštěného Petrova rybníku u Krnova vypustili vodohospodáři okolo pětadvaceti tisíc kusů ryb. Jedná se především o kapry, amury a tolstolobiky bílé, líny, candáty a taky štiky.

„Násada ryb pochází z našich rybochovných zařízení a stáří jednotlivých kusů je zhruba jeden až dva roky,“ řekla tisková mluvčí státního podniku Povodí Odry Šárka Vlčková.

Méně ryb z vlastních chovů jako prevence

Aby vodohospodáři maximálně snížili riziko možného opakování nákazy, přijali řadu preventivních opatření. Oproti minulým letům vysadili ryby v menším počtu a pouze z vlastních kontrolovaných chovů. „Dvě bedny jsem složil do velkého Petrova rybníku, jednu bednu na sádky a dvě bedny přijdou do rybníku Výtažník,“ popsal rozvoz rybář státního podniku Povodí Odry František Kubiš.

Loni kvůli herpesvirové infekci, která napadá kapry, muselo Povodí Odry utratit všechny ryby. V kafilerii skončily i trofejní kusy určené k rybolovu, protože i ty mohly být přenašeči viru. Celkem se jednalo o sedmdesát tun. Kromě obnovy života v rybníku se vodohospodáři během týdne postupně chystají obnovit i prodej ryb, který byl pozastaven z důvodu ohrožení koronavirem.