Herpes virus se objevil i na Chrudimsku a u Krnova. Rybáři musí vybít desítky tun ryb

Herpes virus se objevil i na Chrudimsku a u Krnova (zdroj: ČT24)

Herpes virus se objevil na dalších místech v Česku; bojují s ním na Pardubicku a nově také na Chrudimsku a Bruntálsku. V úterý proto nařídila veterinární správa usmrcení ryb v rybnících Zámecký a Ježkovka v Heřmanově Městci u Chrudimi.  Ryby bude muset zlikvidovat i Povodí Odry, protože nákaza se objevila v Petrově rybníce v Krnově. Podle informací ČT se virus objevil i v rybníku Medenice u Čáslavi.

Rybáři na Pardubicku postupně likvidují chovy v šesti rybnících: v pátek dokončí výlov rybníků Mlynářský, Černovka a Moře v Rašově, místní části Turkovic. V létě už zlikvidovali ryby v rybnících Buňkov, Malý Buňkov v obci Břehy a v rybníce Švihov v Žáravicích. To pro region znamenalo ztrátu na padesáti tun ryb.

Veterinární správa v úterý uvedla, že se nákaza objevila i v dalších lokalitách. „V Zámeckém rybníce se nákaza potvrdila, v rybníce Ježkovka zatím ne, ale to neznamená, že tam není. Zdrojem infekce byly latentně infikované rybí násady z rybníku Strach na Pardubicku nakoupené v roce 2017 a 2018. Jak rybáři s rybami postupně hýbají, nakažené ryby se dostávají do dalších rybníků,“ řekl Radek Axmann z Krajské veterinární správy Pardubického kraje.

Také tentokrát pochází nakažené ryby z chovu přeloučského rybářského svazu, který má ryby v sedmnácti rybnících na Pardubicku a Chrudimsku. S nákazou tam bojují od loňska už podruhé. Teď budou přeloučští rybáři muset chovy ze Zámeckého rybníka a Ježkovky zlikvidovat zhruba do poloviny září.

Veterinární správa také nařídila uzavřená a ochranná pásma, jež tvoří přítoky do rybníků, Sopřečský a Mlýnský potok. Zakazují přesuny ryb z a do uzavřeného pásma. Dovolují pouze sportovním rybářům lovit a usmrtit ryby pro vlastní potřebu.

Přeloučští rybáři požádají o kompenzace stát

Přeloučští rybáři dosud nemají ztráty ještě sečtené, zatím předpokládají ztrátu ve výši pěti až šesti milionů korun. Očekávají ale, že jim stejně jako loni, kdy kvůli stejné nákaze museli zlikvidovat chovy v Buňkově, Malém Buňkově a Račanském rybníce, finančně pomůže ministerstvo zemědělství.

„Vyvápníme obvody rybníků, prostory loviště a místa, kde se manipulovalo s rybami. Budeme potřebovat 500 kilo až tunu na jeden rybníček. Po šesti týdnech bychom mohli podle veterinární správy rybníky napouštět. Certifikovanou násadu nakoupíme do Buňkova, což nás bude stát milion korun a dál uvidíme,“ řekl předseda rybářského svazu v Přelouči Josef Kratochvíl, podle kterého se chovy ve všech rybnících asi hned neobnoví.

Zatímco loni jim veterinární správa nařídila také plošné vápnění, letos budou rybáři vápnit pouze obvody rybníků.

UvR: Rybáři z Přelouče i Krnova se potýkají s nákazou ryb (zdroj: ČT24)

Opatření kvůli nákaze herpes viru se dotýkají místních, a to i přesto, že nákaza není přenosná na člověka. Do oblíbeného autokempu v obci Břehy ovšem kvůli vypuštěnému rybníku, který byl kvůli nákaze bez vody i před rokem, míří méně návštěvníků. Starosta obce Pavel Jírava (ODS) také upozornil, že vypuštěním rybníka se v okolí snížila hladina spodních vod o třicet až sedmdesát centimetrů.

Kvůli nákaze je uzavřena cyklostezka podél Petrova rybníka

Herpes virus se teď objevil i v dalším regionu. Povodí Odry musí kvůli virové infekci zlikvidovat až šedesát tun ryb chovaných v Petrově rybníce v Krnově na Bruntálsku. Škodu firma odhaduje na několik milionů korun.

Mluvčí státního podniku Šárka Vlčková uvedla, že celý areál je uzavřený. „Z důvodu vyhlášení mimořádných veterinárních opatření je do doby ukončení platnosti tohoto nařízení zakázán vstup na vodní dílo. Také byl s okamžitou platností ukončen rybolov na rybníce Výtažník a přerušen prodej ryb na sádkách. Obnovení prodeje se předpokládá nejdříve začátkem října 2019,“ řekla.

Opatření se podle ní týká také průjezdu cyklostezkou vedenou dosud po přelivu rybníka, která bude vyznačena mimo areál Petrova rybníka podél břehu řeky Opavy. „Odklon trasy bude vyznačen informačními tabulemi,“ dodala s tím, že opatření potrvají pravděpodobně do září.

„Musíme vyklidit ohnisko nákazy a zajistit likvidaci všech druhů ryb v příslušném asanačním podniku. Dále bude provedena desinfekce rybníka jeho vyschnutím a desinfekční ošetření veškerých pracovních nástrojů a pomůcek. Následně bude po všech zmíněných opatřeních ponecháno ohnisko nákazy nejméně šest týdnů ladem. Pak teprve může být provedeno nové zarybnění,“ vysvětlil vedoucí rybného hospodářství státního podniku Povodí Odry Ivo Jedlička.

obrázek
Zdroj: ČT24

Herpes virus je nebezpečný pro kapry a koi kapry. Nákaza není léčitelná a ohrožuje osmdesát až sto procent chovaných ryb, které zpravidla nepřežijí, protože jim virus napadne žábry, kůži i vnitřní orgány. Lidé se virem nakazit nemohou.

Mechanicky se po krátkou chvíli nákaza může přenést prostřednictvím savců, ptáků, rybářským náčiním a oděvem, virus chvíli přežije ve vodě a přenášet ho mohou i jiné ryby než kapři. Rybáři proto musí rybníky vypustit, ryby vylovit, usmrtit a poté je nechat zlikvidovat v kafilérii.