Rybáři musí na Pardubicku zlikvidovat až 90 tun ryb. Jsou nakaženy herpes virem

Veterináři nařídili usmrcení ryb v rybníce Buňkov v Břehách na Pardubicku. Jsou nakaženy herpes virem, který sice není přenosný na člověka, ale mohl by se rozšířit do dalších chovů. Výlov začne ve středu. V chovném rybníku je až 90 tun ryb.

„V letošním roce je jediné ohnisko v České republice. Minulý rok bylo pár ohnisek, ale ne v našem kraji, v našem kraji je to první výskyt,“ uvedl zástupce ředitele Krajské veterinární správy Radek Axmann.

Informaci přinesl Český rozhlas Pardubice. Výlov a likvidace ryb potrvá dva až tři dny. Rybáři mají nárok na kompenzaci od státu, kterou vyplácí ministerstvo zemědělství. V chovném rybníku je 80 až 90 tun ryb.

„Buňkov nám vydělává na celý chod organizace. Kdybychom nedostali kompenzaci, měli bychom velké problémy. Tři roky kolem ryb běháme, než je z ní tržní ryba,“ říká Karel Němec z rybářského svazu Přelouč.

Rybáři musí usmrtit všechny ryby, mohly by virus přenášet

Herpes virem se mohou nakazit kapři a japonští koi kapři, jiné ryby ne, můžou ale nákazu přenášet. Rybáři proto musí usmrtit všechny ryby včetně dravých. „Máme tam štiky, candáty, tolstolobiky, amury, i když jsou v pořádku, jsou potencionální přenašeči,“ uvedl Němec.

Vylovené ryby usmrtí rybáři ve speciálních kontejnerech s oxidem uhličitým. Mrtvé ryby zlikviduje kafilerie. Rybáři musí vydezinfikovat rybník i všechno náčiní a rybářské oblečení, aby se nákaza nešířila.

Rybářský svaz chová ryby v 17 rybnících na Pardubicku a Chrudimsku. Buňkov má kolem 50 hektarů a je z celé soustavy největší. V menších rybnících jsou rybí plůdky nebo mladší ryby, které ještě nemají tržní váhu. Svaz ročně produkuje kolem 80 až 90 tun ryb.

Není to první rozsáhlá likvidace ryb v nedávné době. V rybníku Nesyt na Břeclavsku jich v létě uhynulo přes 100 tun. Ryby lekly kvůli vedru, suchu a nedostatku kyslíku z důvodu poklesu hladiny.