Kvůli nákaze herpes virem zlikvidují rybáři na Pardubicku padesát tun kaprů

Události v regionech: Rybáři na Pardubicku likvidují ryby kvůli herpes viru (zdroj: ČT24)

Kvůli nákaze virem herpes, který se objevil v pěti rybnících na Pardubicku, musí nakonec rybáři zlikvidovat skoro padesát tun kaprů.  Poslední ryby z rybníků Moře, Chobot - Mlynářský rybník a Černovka by měly být podle Státní veterinární správy (SVS) utraceny v příštím týdnu. Už na konci července utratili rybáři v asanačním podniku zhruba čtyřicet tun ryb z rybníků Buňkov a Malý Buňkov, tento týden se likvidují dvě tuny ryb z rybníku Švihov v obci Žáravice. Jde o chovy rybářského svazu Přelouč.

Herpes virem se mohou nakazit kapři a japonští koi kapři, jiné ryby ne. Mohou ale nákazu přenášet. Rybáři proto musejí usmrtit všechny ryby. Nákaza není přenosná na člověka. Loni rybáři museli zlikvidovat chovy v Buňkově a dvou menších rybnících v okolí, Malém Buňkově a Račanském rybníce.

Jak již dříve uvedl Radek Axmann z Krajské veterinární správy Pardubického kraje, nákaza se do rybníku nejspíš dostala od latentně infikovaných ryb. „Infikovaná byla násada. Infekce na rybách nebyla znát,“ řekl Axmann.

Veterináři kromě likvidace ryb nařídili dezinfekci všech částí hospodářství, kde se s rybami manipulovalo, včetně pracovních nástrojů nebo dopravních prostředků. Závěrečná dezinfekce musí být hotová nejpozději do poloviny září.

„Plocha rybníka do dvaceti metrů od břehu musí být ošetřena dezinfekčním vápněním a následně nejméně šest týdnů musí ,ležet ladem‘, až poté bude moci být rybník opět zarybněn,“ dodal mluvčí.

Letos jsou tato ohniska nákazy zatím jediná. Loni veterináři řešili dvě ohniska v Pardubickém kraji, předloni jedno ve Zlínském a dvě v Jihočeském kraji.

Rybářský svaz Přelouč chová ryby v sedmnácti rybnících na Pardubicku a Chrudimsku. Rybník Buňkov má kolem 50 hektarů a je z celé soustavy největší.