Lékařská pohotovost v Ostravě bude v městské nemocnici. Zatím i ta zubní

Lékařskou pohotovostní službu pro děti a dospělé v Ostravě bude do konce roku 2022 zajišťovat Městská nemocnice Ostrava. Do června bude ošetřovat i pacienty zubní pohotovosti. Na jejího nového provozovatele vyhlásil kraj výběrové řízení. Hejtmanství má na všechny tři pohotovosti pro následující tři roky připraveno zhruba třicet milionů korun.

Do otevřené veřejné soutěže na provoz lékařské pohotovosti pro děti a dospělé v Ostravě se původně nikdo nepřihlásil. Kraj tedy oslovil zdravotnická zařízení a v jednacím řízení bez uveřejnění vybral pro zajištění této služby Městskou nemocnici Ostrava.

„Pohotovostní služba bude dodržena tak jako doposud, nedojde k žádnému omezení,“ slíbil hejtman Ivo Vondrák (ANO). „Jednotlivé zdravotní výkony pohotovosti jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Ty však nekryjí celkové náklady provozu lékařské pohotovostní služby, proto kraj hradí tuto ztrátu,“ připomněl hejtman.

Krajští radní zároveň zrušili výběrové řízení na zajištění zubní lékařské pohotovosti, které vyhlásili loni v listopadu. „Do veřejné soutěže se přihlásil jediný uchazeč. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli zakázku zrušit, umožňuje nám to zákon. V následujících dnech vypíšeme nové výběrové řízení,“ řekl náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO).

Na pohotovost chodí i pacienti, kteří nemají zubaře

Celonoční zubní pohotovost využívají i pacienti, kteří nemají svého zubního lékaře. Ve frontě před čekárnou čekají od šesté hodiny večer i několik hodin. Městská nemocnice, která dosud zubní pohotovost zajišťovala, se do výběrového řízení nepřihlásila.

„Pravdou je, že městská nemocnice měla údajně velké problémy se zajištěním celonoční pohotovosti z hlediska lékařů,“ řekl náměstek primátora Ostravy pro zdravotnictví Zbyněk Pražák (KDU-ČSL).

Do nového výběrového řízení se může přihlásit i zájemce z prvního výběrového řízení, kterým byla ordinace Ajna Dental Clinic, případně další zájemci, včetně Městské nemocnice Ostrava. Právě s tou kraj uzavře dodatek k původní smlouvě tak, aby dosavadní služby zubní pohotovosti zůstaly zajištěny.