Ostravská lékařská fakulta má nové vedení. Stále nesmí přijímat studenty

Rektor Ostravské univerzity Jan Lata odvolal z funkce děkana Lékařské fakulty (LF) Arnošta Martínka. Důvodem jsou pochybení při přijímacích řízeních na obor Všeobecné lékařství. Postup při přijímání studentů zkoumal na fakultě Národní akreditační úřad (NAÚ), který kvůli problémům na škole odebral stěžejnímu oboru akreditaci. Rektor věří, že akreditaci obor opět získá. Fakultu zatím povede proděkan pro vědu a výzkum Václav Procházka.

S Václavem Procházkou ve vedení fakulty souhlasil Akademický senát LF i vedení Ostravské univerzity. Jak dlouho bude ve funkci a kdy se uskuteční řádné volby nového děkana, se zatím neví. Jasno by mohlo být v pondělí 6. ledna, kdy se opět sejdou akademici, aby nastavili harmonogram dalších kroků. 

S Arnoštěm Martínkem končí také všichni proděkani kromě Procházky, na kterém nyní bude, aby si našel alepoň dočasnou náhradu za odvolané kolegy.

Martínek se už odmítá vyjadřovat do médií, není tak jasné, zda se kvůli odvolání obrátí na soud, jak avizoval. Už dříve ale uvedl, že údajné nestandardní přijímání studentů se dělo už v době, kdy on v čele fakulty nestál. 

Hluboko pod čarou, přesto se na školu dostal

Problém při přijímání studentů spočíval v tom, že v některých případech byli při odvolacím řízení přijati uchazeči, kteří nesplnili předepsaný počet bodů. Podle redaktorky ČT Terezy Krumpholzové byl v jednom případě přijat student, před nímž bylo v pořadníku více než 800 úspěšnějších studentů.

Jakmile se informace o nestandardním přijímacím řízení dostaly na veřejnost, změnila univerzita systém přijímání studentů na obor Všeobecné lékařství tak, aby k takové situaci už nedocházelo. Stalo se tak ještě před zahájením kontroly akreditečním úřadem.

Studenti mohou školu dokončit, nové však zatím fakulta přijímat nesmí

Obor Všeobecné lékařství přišel kvůli problémům o akreditaci, to znamená, že fakulta v tuto chvíli na stěžejní studijní obor nesmí přijímat nové studenty. Škola tak musí o akreditaci znovu požádat. Novou žádost ale zatím NAÚ neobdržel.

„Stará akreditace platí ještě několik let a stávající studenti dostudují bez problémů. Ale já stejně věřím, že novou akreditaci nové vedení fakulty získá,“ tvrdí rektor Ostravské univerzity Jan Lata.

Nejen že doufáme, ale my ji (akreditaci) získáme.
Jan Lata
rektor Ostravské univerzity

Škola zatím poslala akreditační spis, ke kterému musí ministerstvo zdravotnictví jako takzvaný regulátor vydat kladné stanovisko. Jenže ministerstvo zatím novou akreditaci zamítlo. 

Ministerstvo podle vyjádření tiskové mluvčí Renaty Povolné oslovilo v této souvislosti s žádostí o vyjádření k předloženému návrhu vzdělávacího programu Českou lékařskou komoru a Českou lékařskou společnost Jana Evangelisty Purkyně.

„Ze stanovisek, která ministerstvo zdravotnictví obdrželo (…) vyplývá, že magisterský studijní program Všeobecné lékařství v prezenční formě studia nesplnil potřebné požadavky k udělení akreditace a absolventi magisterského studia takto koncipovaného programu nebudou připraveni k výkonu regulovaného povolání lékaře. Stanovisko bylo LF v Ostravě odesláno před Vánoci,“ uvedla Renata Povolná.

„Pokud budou odstraněny nedostatky, tak samozřejmě nic nebrání tomu, aby byla žádost o akreditaci posouzena znovu,“ doplnila mluvčí ministerstva zdravotnictví.  

Místopředseda Rady NAÚ Ivan Barančík potvrdil, že bez posouzení regulátora se spisem zabývat nemůže. NAÚ tak musí počkat na to, jak dopadnou jednání mezi ministerstvem a lékařskou fakultou. Úřad má poté 120 dnů na rozhodnutí o udělení akreditace. 

Správní řízení kvůli přijímačkám trvá

Hodnotící komise NAÚ stále rozhoduje ve správním řízení, které s LF vede kvůli nestandardním přijímacím řízením. „Předpokládám, že 23. ledna na zasedání rady bude o tomto správním řízení rozhodnuto,“ doplnil Barančík. 

NAÚ zatím nemůže zveřejňovat žádné předběžné závěry, protože správní řízení je neveřejné. Platí to i v případě kontroly, kterou NAÚ vyslal i na jiné fakulty, zda k nestandardnímu přijímání studentů nedochází i tam. Kontrola podle Barančíka probíhá i nadále.