Nájemníci z bytů patřících Povodí Labe si příští rok připlatí, klidně i několik tisíc

Postup Povodí ještě musí posvětit finanční úřad (zdroj: ČT24)

Lidé z bytů patřících státnímu podniku Povodí Labe si příští rok připlatí, někdy až čtyři tisíce korun měsíčně. Firma se tak snaží zlepšit hospodaření s bytovým fondem, který spravuje. Řada zaměstnanců se však proti tomu postavila a nové smlouvy nepodepsala. Tyto případy zřejmě skončí u soudu. Podnik také poskytne padesátiprocentní slevu třeba hrázným, všichni zaměstnanci pak v případě podpisu nové smlouvy mohou počítat se slevou 20 %.

Podle ředitele podniku Mariána Šebesty lidé ve spoustě případů platili nájemné ve výši šest tisíc korun, ačkoliv bylo obvyklé nájemné stanovené znalcem o dva nebo tři tisíce vyšší.

Ze 177 bytů podnik dosud nevyřešil 95. Lidé navíc musí platit vyšší daně z rozdílu mezi starým a novým nájmem. Proti zdražování se postavily odbory. „Podnik to zdůvodnil auditem… snad neseděly výkresy, takže se dělaly nové výměry bytů,“ vysvětluje Zdeněk Píša, který bydlí v Pardubicích na Labi hned vedle zdymadla. Nájemníkem v podnikovém bytě je od 80. let.

„Bydlím nahoře v prvním patře. Byt je velikosti 2+1 a výměra 70 metrů čtverečných. Platil jsem necelých pět tisíc a nájemné se mně zvýšilo o 500 korun měsíčně bez energií,“ popisuje s tím, že nový výměr nájemného podepsal.

Ve sporných případech má výši nájemného určit soud

Jinde se ale zaměstnanci proti novým smlouvám postavili a nepodepsali je. Třeba na jezu Veletov na Kolínsku nebo v Roudnici nad Labem. Kdo novou smlouvu nepodepsal, tomu podnik poslal druhé varování s návrhem zvýšit nájem o 20 procent. „V tu chvíli je upozorňujeme, že budeme nuceni se obrátit na soud, který určí výši nájemného,“ dodává ředitel podniku.

Státní podnik Povodí Labe chce mít jistotu, že postupuje správně, proto ještě čeká na odpověď finančního úřadu, kterého se ohledně svého postupu dotázal. Plánuje také poskytnout slevu 50 procent z nájmu třeba hrázným, které nutně potřebuje, a 20 procent všem, kteří novou smlouvu podepíšou.