Z Olomouckého do Zlínského kraje bezpečněji. Silnice z Lipníku nad Bečvou prošla rekonstrukcí

Bezpečněji projedou díky dokončené rekonstrukci řidiči po bezmála sedmikilometrovém úseku silnice II/437 z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje. Rekonstrukce důležité komunikace trvala sedm měsíců a stála 175 milionů korun, velkou část pokryla dotace z evropských fondů.

Hlavní tah spojující Olomoucký a Zlínský kraj byl před opravou v havarijním stavu a pro řidiče už mohl být nebezpečný. „Myslím, že opravu silnice ocení řidiči obou těchto krajů. Hustota dopravy je v tomto místě obrovská a navíc se tudy převáží velké množství kameniva z nedalekého lomu na stavby a podobně,“ uvedl hejtmanův náměstek Jan Zahradníček (ANO).

Vlivem nákladní přepravy byla už původní cesta zničená. To byl údajně také rozhodující důvod, proč se frekventovanou silnici mezi Oprostovicemi a Zlínským krajem rozhodlo vedení Olomouckého kraje opravit. Zvýšit by se díky nové komunikaci měla také bezpečnost. „Je tam omezení jak na rychlost, tak je tam i výstražné zařízení, takže nákladní vozy jezdí s rozumem,“ vysvětlil starosta Oprostovic Karel Dudík (KDU-ČSL).

Na hrad Helfštýn bez objížďky

Stejný problém s projíždějící těžkou dopravou měli i v Lipníku nad Bečvou, kde se opravoval druhý, kratší úsek cesty. Vyjma těžké dopravy je ale cesta využívána i jinak. Silnice vedoucí na Týn nad Bečvou je přístupovou komunikací na Helfštýn. Vytížená je tedy hlavně turisty, kteří až dosud museli za návštěvou hradu projíždět objížďkami. „Zkvalitnil se přístup na hrad, který ročně navštíví až sto tisíc lidí,“ řekl starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl (Unie pro Lipník).

Na financování opravy silnice se vedle fondů EU a Olomouckého kraje podílely i obce Lipník nad Bečvou a Oprostovice, kterými komunikace prochází. Samosprávy podle Jana Zahradníčka financovaly například vjezdy, opravu autobusových zastávek, nové obrubníky či svodidla. Obce do rekonstrukce vložily zhruba tři a půl milionu korun.

Rekonstrukce silnice z Lipníku nad Bečvou po hranici Zlínského kraje byla zahájena v dubnu a proti původnímu plánu skončila s měsíčním předstihem. Do budoucna by kraj chtěl zahájit opravu silnice také mezi Oprostovicemi a Týnem nad Bečvou, tento úsek cesty zatím zůstává v původním havarijním stavu.