Šumperk se vlní v rytmu blues. Začal 24. ročník mezinárodního festivalu Blues Alive

Americká zpěvačka Lizz Wrightová se jako první ze zahraničních hvězd představila na 24. ročníku mezinárodního festivalu Blues Alive v Šumperku. Přehlídka potrvá do sobotní noci a nabídne řadu interpretů z Česka, Slovenska, Evropy i samotné kolébky žánru blues, tedy Spojených států. Pořadatelé hlásí rekordní zájem, festival byl vyprodaný už před třemi měsíci.

Pořadatelé se ještě před zahájením festivalu pochlubili prestižní cenou Keeping The Blues Alive Award, kterou převzali v lednu v Memphisu. Další ocenění festival získal v Polsku, pro čtenáře tamního magazínu Twój Blues se stal nejlepší zahraniční akcí loňského roku.

Předběhli jsme třeba chicagský festival, to mi připadá docela zábavné.
Ondřej Bezr

Publikum ve čtvrtek večer rozehřívali interpreti ze Slovenska, nejprve skupina Kiero Grande, pak bluesový písničkář s uměleckým jménem Tony Bigmouth Pearson.

Ze zdravotních důvodů odřekla účast na festivalu americká kapela Delta Moon. První zahraniční hvězdou v Šumperku byla zpěvačka Lizz Wrightová. Ve své tvorbě spojuje rhythm and blues, gospel a jazz, loni úspěšně vystupovala na festivalu Struny podzimu v Praze. Příští rok vystoupí v Brně s tamní filharmonií.

Kenny Neal Band a Ronnie Baker Brooks

Pro úvodní večer pořadatelé vybrali ještě texaského kytaristu Doylea Bramhalla II, který je kromě vlastní tvorby známý jako dlouhodobý člen doprovodné kapely Erica Claptona, a také sedmdesátiletou pianistku a zpěvačku Marciu Ballovou.

Festival Blues Alive bude v Šumperku probíhat až do sobotního večera. Vystoupí na něm i letošní držitel prestižní ceny Blues Music Award, louisianský zpěvák Kenny Neal, a představitel chicagského blues Ronnie Baker Brooks. Podrobný program je zveřejněn na webových stránkách festivalu

Největší ve střední Evropě

Blues Alive je největší mezinárodní festival svého žánru ve střední Evropě. Koná se v šumperském kulturním domě. „Pomáhá přežít podzim pod horama a starosta se má čím chlubit,“ žertoval při zahájení akce šumperský starosta Tomáš Spurný (Pro Šumperk).

Příští ročník bude jubilejní, pětadvacátý. Návštěvníci mohou už letos v anketě hlasovat, kterou z hvězd minulých ročníků by rádi viděli znovu. „Jubilejní ročník uděláme nejlépe, jak to jen bude možné,“ slíbil dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr.