Letní kino v Novém Jičíně chátralo několik let. Teď zmizelo pod vodou

Novojičínská radnice dokončila revitalizaci areálu bývalého letního kina ze 60. let ve Smetanových sadech. Na místě vznikla nová relaxační zóna s jezerem, které bude fungovat i jako brouzdaliště. Revitalizace chátrajícího areálu přišla radnici na šestnáct milionů korun.

Areál novojičínského letního kina chátral šest let. Technika už byla zastaralá a sedačky byly ve velmi špatném stavu. Areál byl oplocený a nepřístupný. 

Ve Smetanových sadech vznikla po revitalizaci nová odpočinková zóna s jezerem a vodopádem. Voda v této lokalitě přitom není úplnou novinkou, dříve tam fungoval městský bazén. Ten však protékal, a tak ho v šedesátých letech nahradilo kino. Město se teď rozhodlo, že hloubku prostoru opět využije. 

„Na ploše o velikosti šesti tisíc metrů čtverečních se střídají materiály jako kámen, dřevo a kov. Chodníky lemují lavičky, tráva, bylinkové a květinové záhony. Nechybí odpadkové koše a stojany na kola. Dělalo se také nové osvětlení,“ řekl Michal Hub z odboru rozvoje a investic novojičínské radnice. Kolem prostoru, který propojí park s městskou nemocnicí, ještě vyroste lipová alej. 

Budeme tu mít kromě běžných trávníků i záhony lučního kvítí. Ty se budou sekat jen dvakrát ročně.
Tomáš Kudělka
architekt

Kavárna s terasou dostala stopku

Město za revitalizaci areálu letního kina zaplatilo šestnáct milionů korun, prostor je zatím oplocen, otevřít by se měl do konce listopadu. „Chtěli jsme dát čas a prostor dřevinám a trávě, aby vzešly bez újmy,“ řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková.

Původně se počítalo s tím, že vznikne i kavárna s terasou za deset milionů korun. S tím už město nepočítá. „Dali jsme přednost jiným investicím. Připravujeme přestavbu takzvaného Domu sester na byty, potřebujeme dostavět kulturní dům a za více než čtyřicet milionů korun se bude rekonstruovat střecha zimního stadionu,“ řekl už dříve místostarosta Václav Dobrozemský (ODS).