Architektonicky cenná Hückelova vila se dočká opravy. Bude z ní kulturní centrum

Oprava Hückelovy vily (zdroj: ČT24)

Jedna z vil bratří Johanna a Augusta Hückelových v Novém Jičíně by se měla v dohledné době dočkat náročné rekonstrukce. Po ní se stane městským kulturním centrem s galerií a přednáškovým sálem.

Zástupci Nového Jičína už podle zjištění České televize vybrali jednu z variant architektonické studie, která se záměrem proměny v kulturně-společenské centrum počítá.

Tým architektů se ve studii vrátil k původní barevnosti fasády. Dnes jsou totiž vily zelené a jak uvedla redaktorka ČT Helena Dohnalová, „architekti je ve svém návrhu oblékli do původní béžové barvy.“

Jedna vila by mohla sloužit ke zdravotnickým účelům. Tu bychom rádi pronajali externímu provozovateli. Ve druhé by se mohl vybudovat multifunkční kulturně-společenský prostor.
Jaroslav Dvořák
starosta Nového Jičína

Soubor Hückelových vil tvoří v Novém Jičíně čtyři stavby, tři z nich již patří městu. Dvě jsou opravené: v první sídlí mateřská škola, druhou, v níž je dětský domov, vlastní kraj. Zbývající stavby mají nové střechy, zasklená okna a před vandaly je hlídají bezpečnostní kamery. Obě se nacházejí v lesoparku.

Prostor kolem zmíněných vil připomíná zahradu ve francouzském stylu. „Podle architektů, kteří navrhli rovněž prostor kolem staveb, může fungovat jako amfiteátr. Mezi zahradami by se dokonce mohlo nacházet menší jeviště,“ dodala Helena Dohnalová.

Architektonická studie Hückelových vil
Zdroj: Milan Obenaus + martinka spusta architekti

Město využije i čtyřmilionové dotace

Nový Jičín na opravu vil získal čtyřmilionovou dotaci. Pomoci by měla mimo jiné s opravami dřevěných prvků, které jsou napadeny dřevomorkou. Postižené nejsou jen střešní krovy, ale také jedinečné vnitřní dřevěné vybavení.

Vily bratří Johanna a Augusta Hückelových pocházejí z dílny vídeňského architekta Otto Thienemanna, interiér zdobily malby slavného novojičínského rodáka Eduarda Veitha. Stavby vyrostly v letech 1880 až 1882 v novorenesančním stylu a patřily mezi architektonické skvosty. Památkami jsou od roku 1995, už roky ale chátrají. Dříve v nich byly ozdravovna a nemocniční oddělení.