Začala podzimní Flora Olomouc. Oslaví letošní úrodu i třicet let svobody

Na olomouckém výstavišti Flora začala ve čtvrtek podzimní etapa výstavy Flora Olomouc. Kromě letošní úrody ovoce a zeleniny se zaměří i na třicáté výročí sametové revoluce. Výstavu Flora s podtitulem Zahradní slavnost tradičně doprovodí podzimní zahradnické trhy i festival gastronomie a nápojů Olima. Loni podzimní etapu Flory navštívilo zhruba dvacet tisíc lidí.

Návštěvníci si na podzimní části výstavy prohlédnou letošní výpěstky tuzemských ovocnářů a zelinářů. Hlavní expozice v pavilonu A má název Zahradní slavnost a moderním způsobem předvádí typické podzimní plody. Tvoří ji kombinace podzimní tématiky zemědělství a umění.

„Ústřední téma je také propojeno s oslavou třiceti let od sametové revoluce a odkazuje na slavnou divadelní hru Václava Havla Zahradní slavnost,“ řekla zahradní a krajinářská architektka Barbora Trundová, která se na přípravě expozice podílela. 

Vycházeli jsme ze dvou linií. Jednak z oslavy úrody celého roku a také z třicátého výročí sametové revoluce. Nabídlo se téma Zahradní slavnost, které vlastně obě ty události propojuje.
Eva Fuglíčková
ředitelka Výstaviště Flora Olomouc
Podzimní Flora Olomouc (zdroj: ČT24)

Festival gastronomie i soutěž floristů

Vedle ukázek podzimního ovoce a zeleniny nebude na podzimní Floře chybět soutěž s názvem Pohár podzimní Flory, která ocení nejlepší floristy. Jejich úkolem bude uvázat kytici pro hostitelku a dekorovat stůl pro zahradní slavnost.

Pavilon G obsadí včelaři v rámci výstavy Hanácká včela, na které se mohou návštěvníci seznámit s unikátními včelařskými exponáty, ukázkami včelích úlů, čmeláčích hnízd a historického vybavení pro včelaření. Organizátoři připravili i přednášky o včelařství. 

Součástí výstavy je stejně jako každý rok i festival gastronomie a nápojů Olima, který bude hostit 24. ročník soutěže cukrářů a kuchařů Gastro Olomouc - Olima Cup 2019. Chybět nebude ani tradiční Flora košt, soutěž o nejlepší ovocný destilát.  

Výzdoba nejen na Floře

Podzimní Floru Olomouc už tradičně zpestří i floristická výzdoba olomouckých pamětihodností. Doprovodný program přímo v historickém jádru města nese název Rozkvetlé památky a letos se koná už posedmé. 

Květinové aranžmá se objevilo například na kostele Zvěstování Panny Marie nebo na olomoucké památce UNESCO, Sloupu Nejsvětější Trojice. Památky v centru Olomouce budou nazdobené až do 15. října. Samotná Flora Olomouc bude pokračovat do neděle 6. října.