Přípravu požáru olomoucké textilky se dvojici mužů prokázat nepodařilo. Podezření ale podle soudu trvá

Krajský soud zprostil dva muže obžaloby z přípravy požáru obřího skladu textilu v Olomouci. Požár, ke kterému došlo před třemi lety, způsobil škodu za čtyřicet milionů korun. Mohamad Chaito a Radim Král byli obžalovaní z přípravy obecného ohrožení, žalobkyně pro ně žádala osm let vězení. Přípravu požáru se jim prokázat nepodařilo, podezření však podle soudu přetrvává.

„Nebyly provedeny důkazy v takovém rozsahu, aby bylo možné obžalované uznat vinnými z trestné činnosti, která je jim kladena za vinu. Nadále ale přetrvává podezření, že založení požáru připravovali,“ uvedl soudce Aleš Vašků.

Soud přistoupil na zprošťující rozsudek kvůli tomu, že se ocitl v důkazní nouzi. Podle soudce existují pouze nepřímé důkazy, které netvoří ucelený logický řetězec. Vycházet z výpovědí před zahájením trestního stíhání obou mužů údajně není možné, stejně tak ani ze svědectví, která jsou většinou zprostředkovaná. 

Pro odsouzení je potřeba stabilní důkazní situace.
Aleš Vašků
soudce Krajského soudu v Olomouci

Oba obžalovaní jsou s rozsudkem spokojeni a odvolávat se nebudou. „Důkazy jsou zprostředkované, a navíc i protichůdné. A v takto závažné věci odsoudit člověka na základě povídaček a hospodských řečí prostě není možné,“ uvedl Králův obhájce David Pytela. 

Jsem spokojený, věřím v český soudní systém.
Mohamad Chaito
obžalovaný

Problémy v rodinné firmě

Sklad provozovala firma, která se řadí k největším tuzemským společnostem, jež obchodují s oblečením z druhé ruky. Požár skladiště na okraji Olomouce podle obžaloby připravovala dvojice v červnu 2016 na různých místech města.

Plán podle žalobkyně vymyslel Chaito, který měl Královi za spolupráci slíbit sto tisíc korun. Společně na čerpací stanici údajně naplnili plastový kanystr a dopravili ho do sídla firmy. Chaito z rodinné firmy libanonských obchodníků odešel kvůli neshodám už tři roky před požárem. Majitel firmy je přesvědčen, že požár má na svědomí on.

Expertizy potvrdily úmyslné zapálení

Hala v ulici Matěje z Janova vyhořela 25. června 2016. Zasažen byl sklad a třídírna textilu o celkové ploše asi dva tisíce metrů čtverečních a také kancelářské prostory. U požáru tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého a Moravskoslezského kraje.

Na základě expertiz vyšetřovatelé zjistili, že požár vznikl úmyslně. Firma dostala podle svědků od pojišťovny třináct milionů korun za škody na zboží. Samotné haly měla v pronájmu.

Policie případ týkající se jednoho z největších úmyslně založených požárů v Olomouci už dříve odložila, protože se nepodařilo najít pachatele. Muži nakonec stanuli před soudem jenom za přípravu požáru; do případu zasáhlo i vrchní státní zastupitelství.