Olomoucká hala s textilem lehla popelem. Před soudem stanuli dva muži, kteří měli požár naplánovat

Krajský soud v Olomouci se ve středu začal zabývat rozsáhlým požárem skladu textilu v Olomouci z roku 2016, který způsobil škodu za zhruba 40 milionů korun. Podle státní zástupkyně požár připravovali obžalovaní Radim Král a Mohamad Chaito, oběma proto hrozí trest osm až patnáct let vězení. Soud bude pokračovat ve čtvrtek.

Dvojice podle obžaloby připravovala požár v červnu 2016: „S využitím svých znalostí o chodu provozovny připravovali založení požáru skladovací haly. Chaito vymyslel plán zapálení, dopravu na místo, zvolil únikovou cestu, aby pachatel nebyl kamerovým systémem zachycen,“ uvedla žalobkyně. 

Muži údajně plánovali, že sklad zapálí motorovou naftou nalitou do ventilátoru, aby byl požár přisouzen vadné elektroinstalaci. Chaito podle obžaloby slíbil Královi za spolupráci 100 tisíc korun. Ten měl poté prostory nafotit a společně pak na čerpací stanici naplnili plastový kanystr a dopravili do sídla firmy. Založení požáru však mužům prokázáno nebylo, je tak možné, že soud případ překvalifikuje. 

Vypovídat nebudu, je ale pravda, že mi Chaito peníze nabízel.
Radim Král
obžalovaný

Radim Král byl dřívějším zaměstnancem firmy. Mohamad Chaito, který z rodinné firmy odešel tři roky před požárem, vinu ve středu u Krajského soudu popřel. „Všechno je to na mě hozené. Když hořela firma, řekli, že viní mě, a pak už se to vezlo,“ uvedl obžalovaný. 

Hájil se tím, že firmu společně se svým strýcem otevřel a rozjel – odešel z ní, aby prý pomohl druhému strýci. Chaito řekl, že v době požáru byl doma a halu údajně zapálil někdo, kdo z toho má nějaký benefit, on sám by údajně z likvidace firmy nic neměl. 

Obžalovaní Radim Král a Mohamad Chaito
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Firma měla podezření, policie to prý neřešila

Podle bratrance Mohamada Chaita, který firmu vedl po jeho odchodu, měli indicie o připravovaném zapálení skladu už před požárem. Jeden ze zaměstnanců údajně našel upravený kanystr s naftou.

„Myslel jsem si, že to je to výhrůžka, nevěřil jsem, že by někdo došel tak daleko. Oznámili jsme to policii, která přijela na místo. Řekli nám k tomu, že máme zadarmo naftu, a už to neřešili. Stěžoval jsem si na jejich postup,“ doplnil muž s tím, že po odchodu Chaita z firmy zmizel trezor. „Ty indicie vždy vedly k němu. Od klientů jsem slyšel, jak o nás mluví, byla to nenávist,“ doplnil. Firma dostala od pojišťovny třináct milionů korun.

Požár likvidovalo 130 hasičů ze dvou krajů

Skladovací hala textilu shořela v ulici Matěje z Janova v Olomouci 25. června 2016. Zasažena byla hala a třídírna textilu o celkové ploše asi dva tisíce metrů čtverečních, plameny zničily také kancelářské prostory. Haly, které shořely, měla firma pronajaté. 

Na místě tehdy zasahovalo 130 hasičů z Olomouckého i Moravskoslezského kraje. Při vyšetřování požáru se na základě expertíz zjistilo, že požár někdo založil úmyslně. Rok po požáru policisté oznámili, že případ odložili, protože se nepodařilo zjistit pachatele.