Příčina obřího požáru textilky je neznámá. O práci prozatím přišlo 90 lidí

Příčina víkendového požáru, který zachvátil olomoucký sklad textilu, je dosud neznámá. V areálu, který vyhořel, pracovalo na 90 lidí. Majitel nemovitosti pro ně zatím nemá další uplatnění, protože údajně nemá náhradní skladovací prostory, kde by je mohl zaměstnat. Specialisté zatím nemohou vstoupit do ohněm poničeného objektu. Brání jim v tom vysoké teploty, které zde panují.

Kvůli tomu se vyšetřovatelé dostanou do zbytků konstrukcí nejspíše až ve středu. Místo střežili hasiči po celou neděli, vodou prolévali balíky s textilem ještě v pondělí časně ráno. Nyní areál střeží policisté.

Škoda není dosud přesně vyčíslena. Podle mluvčí hasičů Vladimíry Hascikové by však mohlo jít o 40 milionů korun, majitel skladů se však domnívá, že jde o 70 milionů korun. Jedná se tak o požár s největší škodou v Olomouckém kraji za poslední tři roky.

Požár textilního skladu

Původně měli na požářiště přijít vyšetřovatelé už v pondělí. „Vzhledem k tomu, že ocelové konstrukce jsou stále rozžhavené, předpokládáme, že zjišťovat, co stojí za příčinou vzniku požáru, budeme ve středu.

Požár bude šetřit náš vyšetřovatel ve spolupráci s experty z Technického ústavu požární ochrany v Praze. Povolán bude zřejmě i pes, který bude vyhledávat případné akceleranty,“ uvedla mluvčí hasičů.

Požár olomouckého skladu (zdroj: ČT24)


:. Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Příčiny zatím neznámé

Hasiči zatím o příčinách nechtějí spekulovat, podle Hacsikové nelze zatím přesně určit ani výši škody, odhadnout ji nebyl schopen ani majitel. „Domluvili jsme se předběžně na 40 milionech korun, je to však hrubý odhad. Musí se nejprve vyčíslit škoda na objektu, který se bude muset demolovat, i na tom, co bylo vevnitř,“ dodala mluvčí.

Požár v ulici Matěje z Janova byl oznámen v sobotu v 00:35. Zasažena byla skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. Hasiči dostali plameny pod kontrolu zhruba za pět hodin po oznámení události. Z objektu zbyly pouze trosky, stropy se propadly, obvodové stěny se zřítily.

Hasiči a pracovníci specializované chemické laboratoře kontrolovali, jestli dým neznečistil ovzduší. Limity škodlivin podle Hacsikové překročeny nebyly. Na místě kvůli rozsahu požáru zasahovalo přibližně 150 hasičů.

Jde o jeden z největších požárů

V Olomouckém kraji jde za poslední roky o jeden z největších požárů, pokud jde o způsobenou škodu. Naposledy požár se škodou v řádu desítek milionů korun řešili hasiči v prosinci roku 2013, kdy shořela výrobní hala v Alojzově na Prostějovsku. Požár tehdy způsobil škodu 80 milionů korun. Policisté o několik měsíců později uvedli, že byl požár založen úmyslně. Výsledky expertíz potvrdily úmyslné zapálení na dvou místech.

Viníka se však nalézt nepodařilo a na konci roku 2014 policisté případ odložili. Podobně vysokou škodu naposledy zaznamenali hasiči v roce 2006, kdy oheň v textilce v Oskavě na Šumpersku zničil zařízení a zásoby za zhruba 100 milionů korun.

Loni mezi největší požáry patřil lednový požár odchovny prasat v Kojetíně, kdy se škoda vyšplhala na 14 milionů korun. O rok dříve mezi největší patřil požár rekreačního střediska v Dětřichově na Jesenicku, kde škoda podle hasičů dosáhla 17 milionů korun, a požár autoservisu v Olomouci, který způsobil škodu 14 milionů korun. Příčina byla tehdy stanovena jako zanedbání bezpečnostních předpisů.