Požár skladu v Olomouci policie vyšetřuje jako obecné ohrožení

Policie vyšetřuje rozsáhlý víkendový požár skladu textilu v Olomouci pro podezření z trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Škoda vzrostla na 80 milionů korun, předběžné odhady původně dosahovaly poloviny této částky.

Výši upřesnil majitel areálu, řekla krajská policejní mluvčí Irena Urbánková. Příčina zatím není známá, na místo se ve středu dostavili vyšetřovatelé z řad hasičů i policie. Areál ohledávají i za pomoci speciálně vycvičeného psa.

Požár v ulici Matěje z Janova byl oznámen v sobotu v 00:35. Zasažena byla skladovací hala a třídírna textilu o celkové ploše asi 2000 metrů čtverečních a kancelářské prostory. Hasiči dostali plameny pod kontrolu zhruba za pět hodin po oznámení události. Z objektu zbyly pouze trosky, stropy se propadly, obvodové stěny se zřítily.

„Na místě pracuje také těžká technika ze záchranného útvaru Hlučín, která odkrývá požářiště a odklízí propadené ocelové konstrukce,“ poznamenala olomoucká hasičská mluvčí Vladimíra Hasciková. Požářiště už je podle ní dostatečně vychladlé na to, aby na místo mohli nastoupit vyšetřovatelé.

Požár textilního skladu

V Olomouckém kraji jde za poslední roky o jeden z největších požárů, pokud jde o způsobenou škodu. Naposledy požár se škodou v řádu desítek milionů korun řešili hasiči v prosinci roku 2013, kdy shořela výrobní hala v Alojzově na Prostějovsku. Požár tehdy způsobil škodu 80 milionů korun. Policisté o několik měsíců později uvedli, že byl požár založen úmyslně. Výsledky expertíz potvrdily úmyslné zapálení na dvou místech.

Viníka se však nalézt nepodařilo a na konci roku 2014 policisté případ odložili. Podobně vysokou škodu naposledy zaznamenali hasiči v roce 2006, kdy oheň v textilce v Oskavě na Šumpersku zničil zařízení a zásoby za zhruba 100 milionů korun.

Loni mezi největší požáry patřil lednový požár odchovny prasat v Kojetíně, kdy se škoda vyšplhala na 14 milionů korun. O rok dříve mezi největší patřil požár rekreačního střediska v Dětřichově na Jesenicku, kde škoda podle hasičů dosáhla 17 milionů korun, a požár autoservisu v Olomouci, který způsobil škodu 14 milionů korun. Příčina byla tehdy stanovena jako zanedbání bezpečnostních předpisů.