Proměna ostravských jatek začne na jaře. Polský architekt Konieczny musel kvůli stavu budov projekt změnit

Oprava bývalých městských jatek v centru Ostravy začne příští rok na jaře. Objekt, který bude využívat městská galerie Plato, bude přestavěn podle návrhu polského architekta Roberta Konieczného. Návrh vzešel z architektonické soutěže, musel být ale pozměněn kvůli destrukci objektu v části takzvaných nových jatek a špatné statice v části starých jatek.

Vedení města uvedlo, že magistrát je vázán výsledky architektonické soutěže, zároveň však musí reagovat na nová zjištění a aktuální technický stav budov. „Poté, co se propadl strop u objektu nových jatek, muselo na jaře dojít k jejich demolici,“ řekla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO). Díky tomu vnikl nový prostor a architekt na to musel reagovat.

Zároveň se ukázalo, že nejnovější část starých jatek má špatnou statiku a bude muset být odstraněna a na jejím místě vznikne dostavba. Původně se přitom počítalo jen s renovací. Původní projekt tak muselo studio upravit, v návrhu teď chybí například výrazná bílá věž. „Architekt Konieczny říká, že nechceme stavět Potěmkinovy vesnice, ale přiznat to, co je novostavba,“ dodala Bajgarová.

Původní návrh podoby jatek polského studia KWK Promes Katovice s bílou věží, která už v novém projektu není
Zdroj: KWK Promes Katovice

Výstavní sály za 150 milionů

Součástí zrekonstruovaných městských jatek v Ostravě bude šest výstavních sálů, bistro, kanceláře nebo zasedací místnosti. Vše má být hotovo v roce 2021 a cena se odhaduje na zhruba 150 milionů korun. Projekt už má stavební povolení a teď město zpracovává dokumentaci pro provedení stavby, která je podstatná pro vyhlášení soutěže na zhotovitele. 

Architektonická soutěž na přestavbu byla vyhlášena v roce 2017, vítěze porota vybírala z osmi návrhů. Polský architekt Robert Konieczny se umístil na třetím místě. S vítězným pražským studiem Petr Hájek Architekti se město nedohodlo na podobě smlouvy.

Do jednacího řízení bez uveřejnění na zpracování projektu, které následovalo po architektonické soutěži, se městu přihlásilo jen vítězné studio a polský architekt. Studio, které bylo v soutěži na druhém místě, do jednacího řízení svůj projekt nepodalo.

Město jatka koupilo od hobbymarketu

Městská jatka v Ostravě vznikla v roce 1881. V roce 1994 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za více než 38 milionů korun. Společnost poté vedle areálu postavila svůj hobbymarket.

Jatka však zůstala nevyužita a dál chátrala, poté přestala fungovat i prodejna. Město se dlouho snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, převzalo je přesně před dvěma lety. Za areál včetně bývalé prodejny Bauhausu magistrát zaplatil 80 milionů korun.