Schváleno: Architekti se utkají na téma „jatka“. Ostrava chce památce rychle vrátit původní podobu

Architektonická soutěž (zdroj: ČT24)

Vedení Ostravy ve středu udělilo souhlas s vyhlášením architektonické soutěže na obnovu zpustlých, památkově chráněných městských jatek. Pro bylo 35 z 50 přítomných zastupitelů. Areál jatek pochází z osmdesátých let 19. století, město jej loni v červnu koupilo za skoro 80 milionů korun - i s budovou sousedního hobbymarketu s cílem navrátit lokalitě její dřívější charakter.

Jatka mají mít v blízké budoucnosti nejen kulturní využití. „Určitý prostor uvnitř najde i městská galerie Plato. V současnosti už využívá i objekt sousedního hobbymarketu,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová. Kromě kulturních stánků by zde mohla být také restaurace.

Od architektonické soutěže si Ostrava slibuje hlavně kvalitu a transparentnost. O jednotlivých soutěžních návrzích bude rozhodovat porota. Jsou v ní jak zástupci města, tak architekti - konkrétně Pavla Melková, Zdeněk Fránek, Pavol Paňák a Ivan Reiman.

K účasti v soutěži Ostrava plánuje vyzvat pět architektonických kanceláří z České republiky, Polska, Rakouska, Slovenska a Holandska. Náklady na soutěž se odhadují na milion devět set tisíc korun plus úhrady odměn pro porotu.
Markéta Radová
redaktorka, Česká televize

Klání má být dvoukolové. Finální kolo soutěže chce město vyhodnotit příští rok v dubnu, kdy by byla rovněž vypsána veřejná zakázka na přípravu projektové dokumentace podle vítězného návrhu. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) by město chtělo objektu v co největší možné míře vrátit původní podobu.

Jasno o vítězi by tak mělo být do letošního léta. První stavební práce by vedení města rádo zahájilo ještě v tomto funkčním období.

K architektonickým soutěžím se Ostrava přiklání stále častěji. Aktuálně běží soutěž na obnovu prostranství před Katedrálou Božského Spasitele nebo třeba prostor před Domem umění.

Na jatka se zaměřují památkáři

V historickém objektu městských jatek se připravuje stavebně historický průzkum pod vedením Národního památkového ústavu. Průzkum by měl ukázat, které prvky objektu jsou z pohledu historické hodnoty klíčové.

Akce by měla určit, které prvky by při plánované renovaci měly být zachovány. Město už zadalo i stavebně technický průzkum, který má například ukázat, kudy vedou inženýrské sítě. 

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět. Podle posledního znaleckého posudku je hodnota areálu přes 90 milionů korun. Město odhaduje náklady na renovaci jatek na 100 milionů.

  • Historicky a architektonicky cenný komplex budov městských jatek z režných cihel leží mezi železniční tratí, Janáčkovou, Pobialovou a Stodolní ulicí. Vybudován byl v roce 1881 podle návrhu stavitele Františka Jurečky. V následujících letech byl objekt několikrát přestavovaný a dostavovaný. Třípatrová chladírenská věž přibyla na začátku 20. století. Ve třicátých letech minulého století to byl jeden z nejvýznamnějších podniků v okrese. Komplex začal pomalu chátrat po roce 1965, kdy se provoz přesunul na okraj města do moderního masokombinátu v Ostravě-Martinově. Dnes z něho zůstalo jen torzo. 
  • V 90. letech byla část objektu stržena. Jeho majitel – nadnárodní společnost Bauhaus – prováděl jen nejnutnější údržbu a kolem objektu, který koupil od města v roce 1994, postavil plot. V roce 2013 Bauhaus svůj nedaleký hobby market uzavřel a nabídl jatka i s prodejnou k odkupu. Město projevilo zájem, vzhledem k ceně 100 milionů korun ale k dohodě nakonec nedošlo. 
  • V roce 2016 město Ostrava rozhodlo, že objekt odkoupí za přibližně 80 milionů korun. Nyní je tato významná kulturní stavba zařazena na seznam ohrožených památek MonumNet – Nejohroženější nemovité památky. Jatka jsou pro Ostravu významná jak z hlediska historického, tak i pro možnost oživení centra města v blízkosti Stodolní ulice.