Oprava městských jatek by mohla stát 100 milionů korun. Dochovaly se i historické reálie

Areál památkově chráněných historických jatek

Ostravský magistrát poprvé pustil zástupce médii do městských jatek. Město je koupilo před půlrokem za více než 80 milionů. Jejich oprava by mohla stát podle prvních odhadů přibližně 100 milionů korun. Podle redaktora České televize Radka Wiglasze je v budově zachované obvodové zdivo i litinové sloupy. „V chladicí věži pak zůstala původní chladící nádoba,“ uvedl.

„Proběhnout by měl stavební průzkum, který odhalí, jak bude možné co nejlépe jatka opravit,“ zjistil Radek Wiglasz. Přípravu ke stavebním pracím chtějí ostravští zastupitelé dokončit do poloviny roku 2018.

Do budoucna by se zde měla přestěhovat galerie současného umění Plato. Kromě kulturních stánků by zde mohla být také restaurace. 

Zástupci Ostravy již dříve oznámili, že nechají vypsat architektonickou soutěž na opravu jatek. Kvůli úspoře času ale nepůjde o otevřené klání, ale naopak bude osloveno několik vybraných kanceláří. Architektonickou soutěž chce Ostrava vyhlásit ještě letos. Klání má být dvoukolové.

Druhé kolo soutěže chce město vyhodnotit příští rok v dubnu, kdy by byla rovněž vypsána veřejná zakázka na přípravu projektové dokumentace podle vítězného návrhu. Podle primátora Tomáše Macury (ANO) by město chtělo objektu v co největší možné míře vrátit původní podobu.

Město před časem za 80 milionů korun odkoupilo nejen jatka, ale i bývalou prodejnu hobbymarketu Bauhaus, o což usilovalo několik let. S nákupem se však neztotožnili všichni zastupitelé.

Objekt městských jatek v centru města vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost pak v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se pak dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět.