Ostrava odkoupí historicky cenný areál jatek. Za 80 milionů korun

Město Ostrava po několikaletém úsilí odkoupí objekt bývalého hobbymarketu Bauhaus i s přilehlým areálem někdejších městských jatek, který je památkově chráněný. Zaplatí za ně podle redaktorky České televize Markéty Radové zhruba 80 milionů korun.

Město podle primátora Tomáše Macury (ANO) usilovalo o zpětný odkup jatek bezmála deset let. Nové vedení Ostravy o odkupu vyjednávalo od léta loňského roku, kdy obnovilo jednání s vlastníkem areálu. „Společnosti Bauhaus je v roce 1994 prodalo za 39 milionů korun,“ dodala Markéta Radová.

„Zastupitelé se k projednávání odkupu nemovitostí dostali okolo půl druhé odpoledne. Odkup jatek schválili ve tři. Opozice se vyjádřila tak, že oba objekty jsou ve špatném stavu, že kupní cena je vysoká a že nejsou vyčísleny náklady na obnovu jatek,“ dodala Markéta Radová, která jednání města sledovala.  

Městská jatka

Oba objekty město plánuje využít pro kulturní účely. V budově někdejšího hobbymarketu bude sídlit Městská galerie Plato, která dosud působí v multifunkční aule Gong v Dolní oblasti Vítkovice a od července bude novou příspěvkovou organizací města.

„Do Bauhausu se Plato může přestěhovat už někdy na podzim. Tam ta prodejna vyžaduje poměrně marginální úpravy, tam to půjde velmi rychle,“ míní Macura. Úpravy by mohly stát zhruba pět milionů korun.

V případě historické budovy jatek, kterou dnes vlastní firma Janáčkova 22 – správa podniků a nemovitostí, ale bude situace složitější. Město potřebuje nejprve nechat udělat statické posouzení.

„Budeme muset nechat vypracovat projekt obnovy té budovy. Nicméně záměrem je zachovat pochopitelně ten historický ráz té budovy, navíc je samozřejmě památkově chráněná. I pokud jde o tuto budovu jatek, tak máme záměr ji využít pro účely kultury jako nějakou výstavní plochu, a to jak interiér, tak exteriér. Máme v úmyslu v okolí vybudovat určitý prostor pro street art, tedy umění venku,“ řekl Macura. Podle zjištění Markéty Radové by jejich oprava měla trvat tři roky. 

  • Jedna z nejvýznamnějších technických památek na území Ostravy – bývalá městská jatka nedaleko centra města – řadu let chátrala. Společnost Bauhaus, která je koupila i s pozemky v polovině 90. let minulého století, budovy nevyužívala a chtěla je prodat. Všechna tehdejší jednání ale údajně ztroskotala na příliš vysokých požadavcích provozovatele sítě obchodních domů.
  • Společnost Bauhaus objekt získala společně s lukrativními pozemky, kde postavila svůj obchod. Podle dohody měla budovu opravit a využívat. To se ale nestalo. Až ke konci 90. let minulého století provedla nejnutnější práce k zajištění stavu objektu. Bauhaus se hájil tím, že ve smlouvě nic o opravě není. Městu nabízel, že budovu prodá zpět. Jednou z variant byla i úplná demolice.

Podle Macury byla jednání o odkupu složitá. Znalecké posudky z minulosti hovořily o tom, že hodnota areálu je asi 130 milionů korun. Město areál nyní odkoupí za necelých 80 milionů korun, přičemž podle posledního znaleckého posudku je jeho hodnota přes 90 milionů korun. Snížila se však kvůli špatnému technickému stavu bývalých jatek.

Ostrava cenu uhradí jednorázově z přebytku hospodaření. Primátor předpokládá, že vlastníkem nemovitostí by se pak město mohlo stát v průběhu léta.