Ostravská jatka mají být zrenovována do dvou let. Město tak získá unikátní kulturní centrum

Proměna ostravských jatek (zdroj: ČT24)

Už do dvou let by se ostravská městská jatka měla proměnit v kulturní centrum. Novou tvář jim má vtisknout polský architekt Robert Konieczny a jeho studio KWK Promes. S týmem nyní pracuje na finální podobě budov.

Nový vzhled jatek má vyjít z jejich stávající podoby. „Architekt zachovává cihlové stěny. Snaží se i o symbolické zachování otvorů, které v nich časem vznikly,“ uvedla redaktorka České televize Markéta Radová.

Původní návrh podoby jatek polského studia KWK Promes Katovice s bílou věží, která už v novém projektu není
Zdroj: KWK Promes Katovice

Otvory zaplní betonové stěny, které budou otočné. Výstavní prostor tak bude možné provázat s okolím. Proměnlivé budou i vnitřní prostory jatek, a to tak, aby je bylo možné plně propojit s galerií Plato, která má v objektu sídlit.

V tuto chvíli se podle zjištění ČT řeší technické detaily projektu. Ostrava chtěla začít se stavbou ještě letos. Zda se tak stane, je ale zatím nejasné.

Konieczny skončil až třetí, přesto zakázku dostal

Polský architekt se v soutěži na obnovu městských jatek umístil na třetím místě. S vítězem klání, kterým se stalo pražské studio Petr Hájek Architekti, se ale město nedohodlo na podobě smlouvy a studio z procesu vyřadilo. Druhý v pořadí pak do jednacího řízení svůj projekt nepodal. 

Ostravský primátor Tomáš Macura (ANO) již dříve uvedl, že Konieczny je architektem světové úrovně. 

Městská jatka vznikla v roce 1881. V roce 1994 městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun. Společnost v těsné blízkosti areálu postavila svůj hobbymarket.

Jatka však chátrala a nikdy se nedočkala opravy. Fungovat přestala i prodejna. Město se dlouho snažilo získat památkově chráněnou stavbu zpět. Nakonec areál získalo v roce 2016, když za ně i za bývalou prodejnu Bauhausu zaplatilo osmdesát milionů korun.