Komplikace. Obnovu jatek v centru Ostravy provázejí nejasnosti

Obnova historických jatek v centru Ostravy se podle zjištění České televize komplikuje. Ateliér architekta Petra Hájka, který zvítězil v mezinárodní architektonické soutěži, totiž odmítl podepsat smlouvu s městem.

Některé podmínky mají být pro něj neakceptovatelné. Město přitom s Hájkem už dál nejednalo a ze soutěže ho mělo vyloučit. „Návrh smlouvy je podle architekta Petra Hájka nevyvážený a formulovaný ve prospěch města,“ sdělila redaktorka České televize Markéta Radová. Dohoda má podle Hájka obsahovat například nepřiměřené smluvní pokuty.

Návrh tohoto uznávaného ateliéru Ostrava vybrala v mezinárodní architektonické soutěži letos na počátku května. Mezi porotci zvítězil už v prvním kole - a druhé se nakonec nekonalo.

„Ostrava do následného jednacího řízení bez uveřejnění pozvala tři nejúspěšnější ateliéry a vyzvala je k podání nabídek, přičemž jedinými kritérii byla cena a čas. Už se nepřihlíželo k architektonické kvalitě. I tady Hájkův ateliér vyhrál,“ dodala Markéta Radová.

Podle informací ČT se město nyní snaží jednat s ateliérem, který v architektonické soutěži obsadil třetí příčku.

Vítěz architektonické soutěže na rekonstrukci objektu bývalých jatek, pražské studio Petr Hájek Architekti, požadovalo za zpracování projektu 6,9 milionu korun. Jeho dodání slibovalo do necelých tří měsíců od podpisu smlouvy.

„Někdy na podzim bychom měli mít k dispozici kompletní projektovou dokumentaci a měla by být vyřízena potřebná povolení, což nám umožní v tom optimálním případě do konce roku 2017 vypsat už výběrové řízení na zhotovitele stavby,“ řekl v červenci Tomáš Macura (ANO). Město tehdy chtělo, aby se na přestavbě objektu, který se má stát sídlem městské galerie PLATO Ostrava, začalo pracovat už v příštím roce.

Objekt městských jatek vznikl v roce 1881. V roce 1994 ale městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz pozemky o rozloze dvou hektarů i s objektem jatek odprodal společnosti Bauhaus za víc než 38 milionů korun.

Společnost v těsné blízkosti jatek postavila svůj hobbymarket. Jatka však chátrala a nikdy nebyla opravena, prodejna později rovněž přestala fungovat. Město se dlouhodobě snažilo získat památkově chráněná jatka zpět, převzalo je loni v září. Zaplatilo za ně i bývalou prodejnu Bauhausu 80 milionů korun.