Pěstitelské pálenice omezují provoz. Švestek bude letos málo, situaci zachraňují meruňky

Pálenice omezují provoz, je málo švestek (zdroj: ČT24)

Po loňské mimořádně silné úrodě je letos kvůli nepříznivému počasí ovoce podstatně méně. Řada pěstitelských pálenic proto omezuje provoz. Třešní je letos málo, pomrzly i švestky a jablka, pěstitelé vozí kvas hlavně z meruněk.

Odsátím kvasu začíná u Ladislava Vančury v Rudici na Blanensku skoro každý den. Pálenická sezona odstartovala v červenci. Kotle má dva, zákazníkům totiž jejich vlastní kvasy nikdy nemíchá. „I těm zahrádkářům, kteří si přinesou po kyblíčkách do padesáti litrů směsky, to vypálíme samostatně. Od šedesáti litrů už pálíme ve velkém kotli,“ popsal Ladislav Vančura.

Letošní úroda se podle ovocnářů ale příliš nevyvedla. „Letos byla úroda o hodně slabší. Mám jenom meruňky. Švestky, třešně, jablka, všechno pomrzlo,“ řekl zákazník pálenice Ondřej Vladík.

Hlavně meruňkovice teče také v Pálenici Lipová na Přerovsku. Méně ovoce, méně kvasu, méně práce v pálenici. „Loni v létě málem nestačily dvě směny, teď bohatě jedna,“ řekl Jaroslav Svak, který obsluhuje kotel v Pálenici Lipová.

Podstatně méně bude na konci léta i švestek, které jsou nerozšířenějším ovocem pro výrobu destilátů. Pálenice Lipová proto nezdražila. Cena za litr absolutního alkoholu je 294 korun. Aby pěstitel mohl využít zvýhodněnou sazbu spotřební daně, musí vypálit maximálně třicet litrů stoprocentního alkoholu.

Nejvíce pálenic najdou pěstitelé na Moravě

Po loňské úrodě desetiletí jsou ovocné stromy vyčerpané. Unie destilatérů ČR odhadla výrobu ve fiskálním roce od loňského 1. července do letošního 30. června zhruba na dvanáct milionů litrů padesátiprocentní kořalky, to je meziročně asi o polovinu více. Výrobcům alkoholu prošlo rukama nejvíce kvasu ze švestek, jablek a hrušek. 

V České republice funguje stabilně necelých šest set pálenic. Meziročně jich přibývá zhruba pět. Zákazníci si pro pálenku z vlastního ovoce nejčastěji jezdí do moravských palíren, kde se jí vyrobí asi čtyři pětiny z celkové produkce.