Ovocnáři mají plné ruce práce. Úroda je výjimečná, moštárny a pálenice se nezastaví

Události: Ovoce se letos urodilo nadprůměrně (zdroj: ČT24)

Stromy jsou obsypané ovocem tolik, jak mnozí ovocnáři nepamatují. Až o pětinu vyšší úrodu, než je dlouhodobý průměr, pociťují také zpracovatelé a moštárny, které měly loni minimum zákazníků, se letos nezastaví. Jde ovšem jen o jeden segment zemědělské produkce; obilnáři či pěstitelé brambor naopak kvůli suchu čekají nejhorší sklizeň za deset let.

Prakticky všeho ovoce je výrazně víc než loni, přičemž nejvíc se letos urodí jablek: 150 tisíc tun. Největší přírůstek pak čekají ovocnáři u hrušek, kde bude letošní úroda dokonce o 68 procent vyšší, než je průměr za posledních pět let.

„Letošní úroda je vyšší především u peckovin, protože kvetou dříve a loni byly poškozeny jarními mrazy. Úroda je letos vyšší, protože stromy loni nevyužily látky pro tvorbu plodů,“ vysvětlil člen katedry zahradnictví ČZU v Praze Lukáš Zíka.  

Miloslav Hořava pociťuje rozdíl mezi loňským a letošním rokem na vlastní kůži. Za pouhé tři  týdny měl už ve své pálenici 118 zákazníků. Loni nebylo co pálit, nyní mají hlavní roli v jeho pálenici meruňky. Jablek pak za jediný den zváží, rozdrtí a vylisují několik set kilogramů. Zájem je tak velký, že pracovník moštárny Jaroslav Polák si připadá spíše jako telefonista. 

Kombinace velkého množství ovoce na větvích a sucha vede i k lámání proschlých větví. Pro příští rok se to ale opakovat nebude, soudí odborníci. Stromy budou z letošního roku vyčerpané. 

Ovoce
Zdroj: ČT24

Obilnáři počítají s nejhorší sklizní za deset let

Kromě ovocnářů ovšem ostatní zemědělci sčítají škody způsobené suchem. Kde jsou největší, pak na mapě znázorňuje aplikace intersucho.cz, která sbírá data z pozemních stanic a od dobrovolníků. Na mapě jsou údaje k 28. srpnu.

Čím tmavší barva, tím větší poškození. Například žlutá barva znamená ztrátu výnosu do deseti procent, tmavě červená nad čtyřicet, a to je v Česku případ hned několika oblastí: jižní Morava, střední a východní Čechy nebo Plzeňský kraj. O moc lépe na tom není ani zbytek republiky.

Mapa sucha
Zdroj: ČT24

Letošní sucho navíc zásadně sníží výnosy hned několika klíčových plodin, hlavně obilnin, cukrovky, brambor a kukuřice, což potvrzují i odhady sklizní. Podle statistiků bude sklizeň třetí nejhorší za posledních deset let. Špatná úroda se tak odrazí také v cenách finálních výrobků. Zákazníci si tak už zřejmě na podzim připlatí hlavně za pekařské výrobky.

obrázek
Zdroj: ČT24

Například Pekařství Moravec už dostalo avízo od producentů, že ceny porostou. U žitné a chlebové mouky až o deset procent. V pekařství zatím čekají na vyprázdnění skladů od loňských zásob a na stanovení nových. Zdražování svých výrobků se ale pravděpodobně nevyhnou. 

„Náš nejprodávanější produkt je chléb. Teď stojí kolem třiceti korun za kilo a mohl by zdražit až o tři koruny,“ uvedla majitelka pekařství Hana Moravcová.  

Předseda Svazu pekařů a cukrářů ČR Jiří Balabán upozorňuje, že k zásadnímu posunu dojde u mouky, protože obilí zaschlo nejen v Česku, ale napříč Evropou. Kvůli neúrodě tak pečivo podraží v průměru až o deset procent. Nyní za kilo pšeničného pečiva zákazníci zaplatí v průměru 45 korun 18 haléřů. Za pár měsíců to může být bezmála korun padesát. 

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Minus třicet procent chmele

Na špatnou úrodu si stěžují i pěstitelé chmele. Proti průměru očekávají sklizeň nižší až o třicet procent. Na polích se nedařilo ani ječmenu. Výsledkem tak bude zřejmě zvýšení cen piva. Teď se světlé lahvové pivo prodává v průměru za necelých dvanáct korun. Podle analytiků se jeho cena zvýší v průměru až o deset procent.

Také ceny masa ovlivní špatná úroda. Farmáři totiž nemají pro zvířata dost krmení. Budou ho muset dráze dokupovat. A to se zřejmě promítne i do cen na pultech obchodů. Ovšem ne hned a ne tak dramaticky. „Nicméně na konci letošního roku bych to zdražení očekával také, ale ne v úrovni deseti procent, ale řekněme jednotek procent,“soudí agrární analytik Petr Havel. 

Podle Agrární komory letošní sucho napáchalo zemědělcům škody až za 11 miliard korun. Na kompenzacích budou zemědělci podle komory požadovat zřejmě zhruba necelé tři miliardy.