Tři mrtví a pět zraněných po srážce na Olomoucku. Podle policie jde o nejtragičtější letošní nehodu

Tři lidé zemřeli ve čtvrtek v podvečer při nehodě čtyř aut mezi Dubem nad Moravou a Charváty na Olomoucku. Dalších pět lidí se zranilo, z toho dva vážně. Na místě se podle záchranářů srazily dvě dodávky a dvě osobní auta. Jde o nejtragičtější dopravní nehodu v letošním roce, kterou policisté vyšetřují pro podezření z usmrcení z nedbalosti.

„Policisté po příjezdu na místo zjistili, že došlo k dopravní nehodě čtyř motorových vozidel, dvou dodávkových vozidel a dvou osobních vozidel. Ve vozidlech cestovalo celkem devět osob. Osm jich bylo zraněno, z toho bohužel tři osoby na místě zemřely,“ uvedl olomoucký policejní mluvčí Libor Hejtman. 

„Jednoho ze zraněných jsme ještě resuscitovali, ale neúspěšně. Na místě byli další dva lidé vážně zraněni, kteří byli transportováni do Fakultní nemocnice v Olomouci,“ popsal zásah mluvčí Zdravotnická záchranné služby Olomouckého kraje Pavel Lampa. Další dva lidi, kteří utrpěli lehké až středně těžké zranění, převezla sanitka do nemocnice v Přerově. 

Podle mluvčí hasičů Lucie Balážové hasiči na místě vyprošťovali zaklíněné osoby a asistovali při jejich ošetřování. Policisté silnici po dobu šetření dopravní nehody uzavřeli a dopravu odkláněli přes obce Bolelouc a Tučapy. Provoz na komunikaci byl obnoven v 22:00 večer. 

Za nehodou pravděpodobně stojí chybné předjíždění jednoho z vozidel. „K objasnění příčin nehody jsme si vyžádali znalecké posudky z oboru technického stavu motorových vozidel a z oboru silniční dopravy na mechanismus vzniku dopravní nehody,“ uvedl Hejtman.

V Olomouckém kraji letos už 15 obětí na silnicích

Počtem obětí jde letos o nejtragičtější nehodu v Olomouckém kraji. Během prvního pololetí zemřelo na silnicích v kraji 15 lidí, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o jednu oběť víc.

Mezi letošní nejtragičtější nehody patří i srážka dvou aut u obce Kokory na Přerovsku, při které na začátku června zemřeli řidiči obou vozidel. Dva spolucestující byli zraněni, z toho jeden těžce a do nemocnice ho přepravil vrtulník. Dvě oběti měla také březnová nehoda osobního auta v Jeseníku, které narazilo do stromu.

Nehoda s největším počtem zraněných se stala v první polovině června na dálnici D35 u Litovle na Olomoucku, kde do odstaveného kamionu naboural autobus s malými fotbalisty. Zranilo se osmnáct lidí, šlo převážně o lehká zranění.