Parvoviróza opět uzavřela psí útulek v Bohumíně. Ruší se i dobrovolné venčení psů

V Bohumíně na Karvinsku musel být už podruhé v krátké době uzavřen městský útulek pro psy kvůli vysoce nakažlivé parvoviróze, která postihuje hlavně štěňata. Karanténa bude platit do odvolání, a pro veřejnost je tak zrušeno i nedělní dobrovolné venčení psů. Nákaza uzavřela zařízení už zhruba před měsícem a útulek uzavřela na tři týdny.

„Přibližně před měsícem spotřebovali pracovníci útulku při čištění celého zařízení deset kilogramů práškového dezinfekčního přípravku. Nakažlivá nemoc se však i přes veškerou snahu do útulku dostala znova,“ informovala Jana Končítková z bohumínské radnice.

Nemoc se podle ní objevila u nově dovezeného psa, kterého někdo uvázal v Rafinerském lesíku. Strážníci mladého psa přivezli do útulku koncem června a zpočátku vypadal zdravě. „Později pes dostal průjem, a tak jsme okamžitě kontaktovali veterináře, který potvrdil diagnózu parvovirózy. Útulek jsme museli znova zavřít a začít fungovat v režimu karantény,“ uvedl správce městského útulku Petr Biernat.

Podle vedení útulku se už nemocný pes momentálně zotavuje. Pracovníci musí vše znovu zcela dezinfikovat. Jak dlouho bude karanténa trvat, se zatím nedá odhadnout.

Odborníci tvrdí, že lidé, kteří si pořídí psa mladšího jednoho roku, by měli zvíře dostatečně očkovat. „Někdo nechá zvíře naočkovat jen na vzteklinu, což je povinné, ale to nestačí. Je nutné jej očkovat i proti dalším nemocem, které jsou pro mazlíčky nebezpečné. Patří sem například psinka, infekční hepatitida, parainfluenza, leptospiróza a právě parvoviróza,“ dodal Biernat.

Lidé se nakazit nemůžou

Nákazu parvovirózou mohou přenášet i lidé, ovšem jenom na botách, oděvu nebo na rukou. Sami se ale nemocí nakazit nemůžou. U psa se nákaza projevuje silným krvavým průjmem a úporným zvracením. Bez léčby zvíře zemře na dehydrataci. Parvoviróza je nebezpečná hlavně pro štěňata. 

  • Parvoviróza je akutní vysoce nakažlivé virové onemocnění, které může končit úhynem zvířete v důsledku dehydratace a bakteriální sepse. Nemoc postihuje především štěňata ve věku šest až 12 týdnů, kdy jsou velmi náchylná k infekčním onemocněním. V této době si vůči němu ještě nedokážou vytvořit protilátky a zároveň ještě nemusí být očkována. Jde o jedno z nejznámějších onemocnění psa. Poprvé se vyskytlo v roce 1977 v USA, ve státě Texas.