Moravští zemědělci bojují s přemnoženými hraboši. Někteří hlásí až devadesátiprocentní ztráty

Události: Moravští zemědělci se potýkají s přemnoženými hraboši (zdroj: ČT24)

Moravští zemědělci varují před přemnoženými hraboši – plodiny ničí ve velkém. Někteří pěstitelé už teď vědí, že leckde nesklidí vůbec nic. Odborníci se kvůli tomu v úterý mimořádně sjeli na jednání do Kroměříže.

Zemědělcům na Moravě komplikují život hraboši. Škody jsou tam na pětině polí, a to především na Břeclavsku, na Zlínsku a taky na Olomoucku. Někteří hlásí až devadesátiprocentní ztráty. 

Za přemnožení, které zemědělci nepamatují, může mírná zima a hlavně extrémně suchý podzim a jaro. Pomoci by mohlo větší množství jedu a plošná aplikace. O tu požádali ministerstvo zemědělství. To ale tvrdí, že zemědělci přišli s žádostí pozdě.

„V době, kdy populace hraboše již začala plodinu likvidovat a má dostatek přirozené potravy, nebude opatření s kladením návnad dostatečně účelné ani při plošné aplikaci,“ uvedl mluvčí resortu Vojtěch Bílý. 

Podle Štěpánky Radové z Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského je nutné připravit se na podzimní boj s těmito hlodavci. „Teď už se s tím nedá dělat nic, ale musí se řešit podzimní situace. To znamená příprava polí na osev ozimů a tam to bude taky problém,“ řekla. 

Agrární komora plánuje kvůli těmto škůdcům mimo jiné požádat stát o mimořádné kompenzace.