Brno odstartovalo dotace na zelené střechy. Měly by ochlazovat město

Dotace na zelené střechy v Brně (zdroj: ČT24)

Od 1. června mohou Brňané žádat o příspěvek na vybudování zelené střechy na svém domě, garáži či přístřešku. Brno zavádí motivační program jako první město v Česku. Rozdělit chce dvacet milionů korun. Vydává se tak ve stopách německého Hannoveru nebo rakouského Lince, kde podobné projekty úspěšně fungují.

Při pohledu na letecký snímek Brna převažuje červená a černá barva, zelených střech je zatím minimum. Město proto chce své obyvatele k „zazelenání“ střech motivovat. Osázené střechy totiž zadržují vodu a ochlazují tím město.

„Je to tři roky, co máme zelenou střechu. Za deště je poznat, že ze střechy neodtéká tolik do okapů a do svodu,“ říká Jan Kozel, který část střechy na svém domě v Žebětíně upravil.

Zelenou střechu má i budova Nadace Partnerství v centru Brna. „Střecha je v provozu už sedmý rok a odteklo z ní za tu dobu asi čtyřicet litrů vody. Na to, že má tři sta metrů čtverečních, zadrží obrovské množství vody,“ ujišťuje ředitel pro strategii Nadace Partnerství Miroslav Kundrata.

Zelená střecha absorbuje až sedmdesát procent tepla

Voda po deštích neskončí v kanále, ale zůstává v krajině. Postupně se odpařuje a vytváří příjemnější klima, nejen v budově, ale i v jejím okolí. „Zjistilo se, že střecha dokáže absorbovat až sedmdesát procent energie slunečního záření. Červená střecha může mít klidně sedmdesát stupňů, naše zelená dvacet pět,“ popisuje Kundrata.

Zatímco rodina Kozlova za zelenou střechu zaplatila z rodinného rozpočtu asi třicet tisíc korun, dalším zájemcům přispěje město. Na přípravě programu se podíleli jako poradci odborníci z Nadace Partnerství, kteří mají se zelenými střechami zkušenosti.

Lidé si mohou prohlédnout tři druhy zelených střech lišící se skladbou vrstev na budovách areálu Otevřená zahrada. Mohou se zde projít po intenzivní zelené střeše s tloušťkou až čtyřicet pět centimetrů, ale je zde i lehká zelená střecha o tloušťce méně než deset centimetrů, kterou lze použít při rekonstrukcích obytných budov i drobných staveb, jako jsou například garáže.

Program je určen pro majitele rodinných domů i firmy

Dotační program nabízí Brno jako vůbec první město v České republice. Ve svém rozpočtu na něj má vyčleněno 20 milionů korun.

„Program je určen pro právnické osoby, fyzické osoby, město a městské části. Ideálně je to na střechy rovné. Co především preferujeme, jsou nákupní centra, office centra. Budovy, které mají obrovskou plochu, přehřívají se a vytvářejí ve městě jakýsi tepelný most,“ vysvětlil první náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Výše dotace se bude pohybovat v rozmezí od devíti set do čtrnácti set korun na metr čtvereční. Žadatel také získá příspěvek na odborný posudek spojený s realizací zelené střechy ve výši až deset tisíc korun. Během prvního dne přišlo úředníkům deset žádostí, lidé je ale mohou posílat až do konce listopadu. 

Motivační programy na podporu budování zelených střech se osvědčily v řadě evropských metropolí v Německu, Rakousku, Dánsku, Švýcarsku nebo Anglii, kde hektary zeleně pomáhají městům zvládat extrémy počasí.