Šumava letos vytěží jen kůrovcové nebo polomové dřevo. Ostatní stromy se jí nevyplatí kácet

Na Šumavě se letos bude těžit jen kůrovcové nebo polomové dřevo (zdroj: ČT24)

Správa šumavského parku letos zastavila takzvanou úmyslnou těžbu. Kvůli neustále klesajícím cenám dřeva na trhu se jí už plánované kácení nevyplatí, místo toho bude zpracovávat jen kůrovcem napadené smrky nebo polomy. Park kvůli tomu letos očekává menší výnosy, které v případě velkého propadu bude muset dorovnat ministerstvo životního prostředí.

Pokácet a zpracovat jeden metr krychlový dřeva vyjde správu parku na necelých sedm set korun. Dřevo dnes správa parku prodává za zhruba tisíc korun za metr krychlový, loni to přitom bylo o dvě stě korun více. Letos by ale mohla cena ještě klesnout. V lesích navíc chybí dělníci, protože kácet potřebují lesy v Česku, Itálii i Německu.

„Všichni vlastníci lesů potřebují těžaře, potřebují firmy, které zpracovávají dřevo, které soustřeďují dříví, případně odkorňují, takže je vysoká poptávka po těchto pracovnících, po firmách, které tyto služby poskytují. To také zvyšuje cenu,“ vysvětlil náměstek ředitele Správy NP Šumava Jan Kozel.

Výpadek příjmů dorovná parku ministerstvo

Kvůli tomu se správě parku letos těžba dřeva nevyplatí, navzdory tomu, že ta tvoří až polovinu jejího zisku. Loni park úmyslně vytěžil kolem pěti tisíc metrů krychlového dřeva a další peníze získal z prodeje polomů z předchozích let. Letos ale správa parku čeká výnosy výrazně nižší.

„Máme předjednáno s ministerstvem životního prostředí, že případný výpadek pochopitelně zasanuje a přidá nám do rozpočtu peníze,“ uvedl mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Vloni se v národním parku vytěžilo téměř dvě stě padesát tisíc metrů krychlových dřeva. Pokud se letos Šumavě vyhnou kalamity, bude objem zhruba poloviční. „Teď v jarním období se zaměřujeme na zpracování polomů, protože ze zimního období máme určité množství polomů. Využijeme je pro zachycení jarního výletu kůrovců,“ dodal náměstek Kozel.