Poděkuj horám úklidem. Do Beskyd vyrazilo pět tisíc dobrovolníků, aby je zbavili odpadků

Do lesů na Frýdecko-Místecku a Novojičínsku ve středu vyrazilo přibližně pět tisíc dobrovolníků, kteří v Beskydech uklízeli v rámci akce Poděkuj horám. Naplnili bezmála 18 velkoobjemových kontejnerů na odpad. Loni se do akce zapojily více než tři tisícovky lidí.

Frýdecko-místeckou a novojičínskou část Beskyd organizátoři rozdělili na devět částí. Každá měla své sběrné místo, kde dobrovolníci dostali prázdné igelitové pytle a plné odevzdali. Nasbíraný směsný a velkoobjemový odpad svezou obce nebo provozovatelé rekreačních areálů na skládku. Plastový odpad zamíří na třídicí linku a následně na recyklaci.

„Novým pomocníkem pro letošní úklid je mobilní aplikace, se kterou lze zaznačit v mapě místo černé skládky nebo předmětu, který sběrači nedokážou vlastními silami odnést. Takzvanou Bordelapku stáhnete v Google Market a AppStore,“ řekla předsedkyně spolku Čisté Beskydy Kateřina Piechowicz.

Mapu s vyznačenými skládkami pak organizátoři předají obcím a majitelům pozemků, kteří by následně měli odpad zlikvidovat. Účastníci akce mohli tipovat, kolik vyhozených pneumatik se jim podaří najít, a autora nejpřesnějšího tipu spolek odmění.

Mezi kuriozity patří kompletní gauč

„Letos jsme měli o jedno sběrné místo navíc. Množství odpadu roste každý rok. Je to dané stále větší účastí,“ vysvětlila Piechowicz. Dodala, že organizátoři zaznamenali řadu kuriózních nálezů. Našel se například kompletní gauč i psací stroj. Někdo dokonce v horách vyhodil i kříž s postavou Ježíše.

Nejkurióznější situace se udála ve Věřnovicích. „Paní tam ohlásila nález asi 100 kilogramů barvy. Zalarmovala obec, která už barvu začala odvážet. Později se zjistilo, že nešlo o odpad. Plechovky zde měli lesáci připravené na nátěr stromků. Takže se barva zase vezla zpátky,“ vysvětlila.