Pneumatiky v lesích i řekách. Na 80 tisíc dobrovolníků se snažilo uklidit Česko

Události: Ukliďme svět, ukliďme Česko (zdroj: ČT24)

Na 80 tisíc dobrovolníků se v sobotu snažilo zbavit zemi odpadků a černých skládek. Pátý ročník projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko se zaměřil hlavně na pneumatiky odhozené u silnic, v lesích nebo řekách. Sobota byla hlavní úklidový den, na celé jaro je ale v plánu přes 3000 různých akcí, do kterých se může zapojit každý.

  • Ukliďme svět, ukliďme Česko je dobrovolnická úklidová akce, která se koná na území celé České republiky. Za celý loňský rok se do 3295 úklidů zapojilo téměř 135 tisíc dobrovolníků. Díky nim zmizelo z přírody 2113 tun odpadu. Nejaktivnější byly Středočeský a Jihomoravský kraj.

V uplynulých dnech rozeslali organizátoři 1500 balíčků s úklidovým materiálem. V sobotu pak do ulic měst i volné přírody vyrazily desítky tisíc dobrovolníků, aby zbavili své okolí nepořádku a černých skládek. Do akce se zapojili jednotlivci, rodiny, dětské oddíly a nejrůznější další organizace.

Zájem o dobrovolnické úklidy je podle spolku Ukliďme svět, ukliďme Česko letos rekordní. Jen během jara mají nahlášeno kolem 3200 úklidových akcí, což je zhruba stejně jako za celý loňský rok.

Na pneumatiky existují sběrná místa, připomínají organizátoři

Hlavním tématem letošního úklidů jsou pneumatiky. Pořadatelé akce chtějí upozornit na nesmyslnost jejich vyhazování do lesa, příkopů či potoků. „Už několik roků máme v České republice plně funkční systém zpětného odběru pneumatik, díky kterému je může každý motorista bezplatně odevzdat na jednom ze 4200 sběrných míst,“ připomíná jedna z organizátorek akce Kateřina Landová.

Novinkou letošní úklidové sezony je třeba to, že na mapě akcí, kterou má spolek Ukliďme Česko na stránkách, přibyla ikonka vodáckých úklidů a ploggingu. „Lidé běhají a u toho sbírají odpadky,“ vysvětlil tuto aktivitu Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko.

Kromě pneumatik nebo plastových lahví nacházejí uklidové týmy často i kuriózní odpadky. Například dobrovolní hasiči z Nesuchyně na Rakovnicku našli horský bicykl bez jednoho kola, tři rádia značky Tesla nebo dva kotoučové magnetofony, které už v dnešních domácnostech nejsou běžně k vidění.

Mapa černých skládek

Kromě úklidu se lidé můžou celoročně zapojit třeba do mapování černých skládek. Díky projektu Zmapujto.cz na jejich existenci upozorní dobrovolníci přes mobilní aplikaci. Úklidy je možné podpořit také finančně nebo materiálně – například pytli nebo rukavicemi.