Krkonoše jsou o čtyři tuny odpadu lehčí. Zmizely za dva dny

Události: Mladí skauti ulevují Krkonošům. Dobrovolníci nasbírali 4 tuny odpadků (zdroj: ČT24)

Během dvou dnů sesbírali dobrovolníci a pracovníci Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) při Akci Čisté Krkonoše téměř čtyři tuny odpadků. To je podobný výsledek jako minulý rok. Sběrači do hor vycházeli ze šesti pracovišť parku v Harrachově, na Rezku, v Horním Maršově, Špindlerově Mlýně, Černém Dole a Peci pod Sněžkou.

„Strážci vždy vytipují trasy tak, aby se nikdo nevracel po už vyčištěné oblasti. To by byla zbytečná vycházka a je potřeba udělat co nejvíc práce,“ vysvětluje mluvčí Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Domluva trochu zabrala, lidé jsou ukázněnější

Do úklidu se letos zapojilo asi 240 zaměstnanců KRNAP a pět desítek dobrovolníků. K nim přibylo na polské straně kolem 50 lidí z tamního národního parku. Pozitivní zprávou je, že v posledních letech množství sesbíraných odpadků nestoupá: spíše stagnuje či mírně klesá. 

Podle Drahného jsou návštěvníci díky dlouhodobým apelům disciplinovanější. „Uklízíme po nějakých třech milionech návštěvníků, kteří v zimě přijedou. Lidé nejsou vyloženě nepořádní, ale třeba schovají obal od svačiny pod lavičku a mají pocit, že to nikdo nevidí,“ řekl Drahný.

Někdo také nechtěně ztratí třeba plastovou lahev z batohu. Kleč kolem cest, kam si lidé často odskočí na záchod, také bývá plná papírových hygienických potřeb.