Plasty se našly na nejopuštěnějším místě Země. Krizi je třeba okamžitě řešit, volají vědci

Všudypřítomné plasty se už našly i na tom nejopuštěnějším místě planety, v tichomořské oblasti Point Nemo. Vědci zjistili, že ve vodách tam plave až šestadvacet kusů plastů na metr krychlový. Napsal to list The Times.

Nejblíže k Point Nemu má posádka Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), když zrovna letí kolem - obíhá Zemi ve výšce asi 400 kilometrů. Nejbližší obydlenou oblastí jsou totiž Velikonoční ostrovy, vzdálené 2700 kilometrů.

Toto místo je známé především tím, že vesmírné agentury ho používají jako „odpadkový koš“ pro vyřazené družice a kosmické lodě.

Plastové části byly už dříve nalezeny i v těch nejhlubších oceánských příkopech, na odlehlých neobydlených ostrovech i v polárních oblastech. Ve vodách Point Nema odebrala první vzorky minulý měsíc dvě plavidla, která se zúčastnila závodu Volvo Ocean Race. Analyzovány byly v ústavu pro mořské vědy (GEOMAR) v německém Kielu.

Devadesátka ČT24: EU řeší hromadící se plasty (zdroj: ČT24)

Mikroplasty jsou všude

„Jsou to první data z relativně nepřístupné části naší modré planety, která mohla vědecká komunita analyzovat. Bohužel se ukazuje, jak daleko už mikroplasty pronikly,“ konstatoval představitel ústavu Sören Gutekunst.

Nejvíce mikroplastů plavidla závodu zatím objevila v Jihočínském moři východně od Tchaj-wanu, a to 357 částic na metr krychlový. Jak uvedla představitelka Volvo Ocean Race (bóje tohoto projektu mapují kvalitu mořské vody) Anne-Cécile Turnerová, tyto informace jsou mimořádně cenné, protože pomáhají vyplňovat velké mezery v chápání toho, jak se plasty po celé roky rozkládají a šíří oceánskými proudy až na konec světa.

„Je to také neúprosná připomínka, že krizi kolem plastů je třeba okamžitě řešit a že svou úlohu zde mají vlády, podnikatelé i jednotlivci,“ dodala.

Aby snížili množství odpadu, vyvíjejí britští výrobci plastů nový systém takzvaného semaforu, který pomáhá výrobcům i maloobchodům volit obaly, které se snadněji recyklují. Systém barevného kódování označuje nerecyklovatelné materiály jako červené a ty, které lze opět použít, jako zelené. Zástupci odvětví doufají, že se tak vyhnou novým daním z plastu.

Události: EU se rozhodla radikálně omezit plastový odpad (zdroj: ČT24)
Vydáno pod