Praha nechá zastavit exekuce dětí. Dluhy jim neodpustí, příslušenství ano

Praha zastaví exekuce dětských dlužníků do 15 let, kteří mají dluhy vůči městu či městským organizacím. Nejprve nechá město vypracovat seznam těchto dlužníků, potom jim odpustí příslušenství, zastaví exekuce a vypracuje metodiku vymáhání dluhů.

V Praze je v současnosti v exekuci 186 dětí. Není ale jasné, které děti dluží městu a jeho firmám a organizacím. „Víme, kolik jich je v Praze, ale nevíme, které se týkají hlavního města, dopravního podniku a dalších jeho společností,“ řekl opoziční zastupitel Patrik Nacher (ANO), který zastupitelům předložil návrh na vypracování seznamu dětských dlužníků.

Těm by potom mělo město odpustit příslušenství a exekuce zastavit. „Nejde o odpuštění dluhu jako jistiny, ale toho nakynutého příslušenství,“ dodal Nacher. 

Nacherův návrh zastupitelstvem prošel, přestože další opoziční zastupitel Ondřej Martan (ODS) před jeho důsledky varoval. Míní, že k tomu, aby se město chovalo jako řádný hospodář, musí dluhy vymáhat. Podle radní Hany Marvanové (za STAN) ale usnesení neznamená, že by se dluhy nechaly být. Město by ale podle ní mělo využívat spíše jiné nástroje než exekutory, dluhy podle ní může citlivěji vymáhat napříkald celní správa.

„Já to vnímám jako ideologický záměr, ne technický postup,“ řekla Marvanová k usnesení. Zastupitelé ostatně schválili i záměr vypracovat metodiku vymáhání dluhů.

Počet dětských dlužníků podle krajů
Zdroj: 168 hodin

Tématu dětských dlužníků se nedávno opakovaně věnoval pořad České televize 168 hodin. Podle údajů Exekutorské komory je hlavní město v rámci všech krajů zhruba v polovině. Nejhorší je situace v Plzeňském, Středočeském a Ústeckém kraji.

Celkem čelí exekucím v Česku přes 2200 dětí do 15 let a tisíce dospělých si své dluhy přenesly z dětství. Kromě jízdy na černo ve veřejné dopravě vznikly také neplacením poplatků za komunální odpad, neuhrazením faktury za telekomunikační služby nebo třeba při nevrácení či poškození knihy v knihovně. Samotný dluh pak ale časem naroste o příslušenství, což jsou různé poplatky.