Další zlaté kameny připomínají tragické osudy Židů. V Olomouci jich je už 243

Další Stolpersteiny v Olomouci (zdroj: ČT24)

Velvyslanec Izraele v Česku Daniel Meron v úterý položil tři kameny zmizelých před dům v Javoříčské ulici v Olomouci, v němž žila židovská rodina Lindenbaumových. Počet takzvaných Stolpersteinů v chodnících, které od roku 2011 připomínají osudy olomouckých Židů, se tak zvýšil na 243.

Rodina Lindenbaumových patřila v Olomouci k těm společensky významnějším. Holocaust přežili jen dva její členové, tři zemřeli v koncentračních táborech. Slavnostního zasazení kamenů do dlažby se v úterý účastnila i Anna Lípová, která byla dvanáct let vdaná za Kurta Lindenbauma. Byl nejmladší ze tří synů a také jediný, který přežil pobyt v takzvaných táborech smrti.

O rodinu Lindenbaumových se už delší dobu zajímá manželka izraelského velvyslance Jill Meronová. První věc, kterou objevila, byl rodinný náhrobek na židovském hřbitově v Olomouci. 

Lindenbaumovi patřili k vyšší střední třídě. Byla to právnická rodina, a měla tak podstatné zastoupení v olomoucké židovské komunitě. „Lion byl účetní ve velké společnosti, byl součástí židovské obce a jeho dva synové byli kvalifikovaní právníci,“ připomněla Meronová.

Skloňte hlavu a vzpomínejte

Stolpersteiny nebo takzvané kameny zmizelých se v olomouckých ulicích objevily poprvé před osmi lety. Od té doby přibývají zlaté dlažební kostky v chodnících každý rok, v úterý se tak jejich počet zvýšil na 243. Olomoucká židovská obec má všechny kameny zmapované v internetové mapě

Betonové deseticentimetrové kostky s nápisem na horní mosazné desce mají kolemjdoucí vybízet k tomu, aby se zastavili a sklonili se ke jménu oběti. „Olomoucká komunita byla velká, měla dva a půl tisíce členů před začátkem druhé světové války. Podílela se na ekonomickém a kulturním růstu města,“ řekl předseda Federace židovských obcí v České republice Petr Papoušek. 

Na první kameny zmizelých čeká také Prostějov. Usiluje o to místní spolek Hanácký Jeruzalém, který už s prostějovskou radnicí uzavřel smlouvu o uložení prvních pěti Stolpersteinů. I toto město bylo domovem významné židovské komunity.