V Olomouci přibyly další kameny zmizelých. Připomínají tragické osudy Židů

Pokládají stolpersteiny (zdroj: ČT24)

Dalších osm speciálně upravených mosazných kamenů, takzvaných stolpersteinů, přibylo v pátek v olomoucké dlažbě, která už jich čítá více než dvě stě. Mají připomenout tragické osudy obětí nacistů. Jsou umístěny před domy lidí, kteří zahynuli za druhé světové války.

Betonové kostky se jmény židovských obětí na mosazné desce se do ulic Olomouce vsazují od roku 2011. Podle zástupců židovské obce bude projekt pokračovat tak dlouho, dokud budou přibývat další návrhy.

Žádosti přicházejí od rodin potomků, od spolužáků nebo pamětníků a některé vycházejí i z rozhodnutí Židovské obce Olomouc. Počet obětí holocaustu pocházejících z tohoto města čítá na 2000 jmen.

„Olomouc byla z velké části židovská, bydlelo tady kolem čtyř tisíc Židů. Po válce se jich vrátilo 200,“ uvedl místopředseda Židovské obce Olomouc Tomáš Hrbek.

V Evropě jsou desítky tisíc stolpersteinů

Stolpersteiny – obrazně kameny, o které se zakopává či má se zakopnout, patentoval německý umělec Gunter Demnig v roce 1993. O pár let později vsadil první kameny do dlažby v Kolíně nad Rýnem a v Berlíně. Nyní jsou v Evropě položeny už desítky tisíc takových kamenů.

Kamenné desky se vkládají do dlažby před domy, jejichž obyvatelé zahynuli v nacistických koncentračních táborech. V současné době se nacházejí asi v 600 evropských městech. V České republice začalo kladení kamenů v Praze a Kolíně v roce 2008 a pokračovalo například v Brně, Ostravě, Neratovicích, Teplicích či Třeboni.