Stavba repliky dřevěného kostela v Gutech začne nejspíš v létě. Jednání s památkáři se protáhlo

Stavba repliky středověkého dřevěného kostela v Třinci-Gutech, který po úmyslném zapálení v srpnu 2017 kompletně vyhořel, začne zřejmě v polovině tohoto roku. Hrubou stavbu by pak stavební firma měla dokončit ještě letos. Podle původních plánů se mělo začít už loni na podzim, ale zahájení stavby zpozdilo například jednání s památkáři.

Pokud se stavbu repliky kostela podaří dokončit ještě letos, mohl by se věřícím otevřít už v první polovině příštího roku. „V současné době dokončujeme projekt. Část související s dřevostavbou je už hotová. Dolaďujeme podobu nového interiéru,“ řekl vedoucí stavebního odboru Ostravsko-opavského biskupství Václav Kotásek s tím, že připraveno už je i dřevo na konstrukci stavby a šindel na střechu. 

Představitelé biskupství původně předpokládali, že stavba dřevěného kostela začne dříve. Přípravu ale zkomplikovala jednání, delší dobu se například hledal kompromis mezi představou biskupství a památkářů. 

Kromě samotného projektu je na stavbu nového kostela už vše připravené. Vybraná firma pokácela 450 metrů krychlových kulatiny a dřevo na stavbu odkornila, upravila na potřebné profily a odborně uložila pro další použití. „Úprava dřeva proběhla z většiny tradiční ruční prací, především otesáním,“ dodal Kotásek. Současně se těžilo smrkové dřevo pro výrobu šindelové krytiny, na kterou se spotřebuje zhruba 150 metrů krychlových dřeva. 

Maketa dřevěného kostela v Třinci-Gutech
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Kostel z 16. století shořel v noci na 2. srpna 2017. Krátce po požáru kriminalisté obvinili tři osmnáctileté mladíky z Ostravska a Frýdecko-Místecka, kteří stavbu podle policie zapálili úmyslně. Škoda byla vyčíslena na dvacet milionů korun.  

Krajský soud v Ostravě za zapálení vzácné stavby poslal žháře do vězení na tři a půl roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal mladík, který akci vymyslel, a nejnižší pak chlapec, který všechny na místo dovezl automobilem. Osmiletý trest krajský soud vyměřil odsouzenému, který budovu zapálil.