Sádra v pečivu nebo ředěné mléko. Výstava v přerovském muzeu mapuje falšování potravin

Přerovské Muzeum Komenského zahájilo výstavu Šejdíři a šizuňkové, která je zaměřená na historii falšování potravin v Evropě. Expozice podrobně ukazuje praktiky, které výrobci potravin používali a jak za ně byli trestáni. Muzeum chystá také doprovodný program s názvem Víš co doopravdy jíš? určený pro děti a žáky přerovských škol.

Hlavní částí výstavy je situace v 19. století, kdy kvůli rozmachu falšování potravin začaly evropské země přijímat zákony na ochranu spotřebitelů. „Návštěvníci na výstavě sami uvidí, že na naše předky tehdy číhaly falšované potraviny opravdu všude,“ uvedla kurátorka Marta Konířová.

Nafouknutá holoubata na trhu

Výstava připomína například, jak v minulosti mlékařky ředily mléko vodou, pekaři do mouky sypali sádru, řezníci vydávali skopové maso za srnčí nebo trhovkyně nafukovaly holoubata, aby vypadala větší. 

„Řada těchto náhražek je na výstavě, aby návštěvníci mohli na vlastní oči uvidět způsoby tehdejšího falšování a uvědomit si, jakou míru nejistoty, co to vlastně ve skutečnosti kupují, tehdy lidé zažívali,“ řekl historik přerovského muzea Lubor Maloň. 

Za falšování hrozila koupel ve Vltavě

Expozice ukazuje nejenom falšované či šizené potraviny ale také způsoby trestání podvodníků od středověku až do přijetí prvního zákona o potravinách na konci 19. století. Tresty spočívaly od zabavení potravin přes pokuty, vězení, vypovězení z města nebo máchání nepoctivých pražských pekařů ve Vltavě. 

Ukázka máchání nepoctivých pekařů
Zdroj: Muzeum Komenského v Přerově/Iveta Juchelková
V 19. století se pak falšování potravin rozmohlo do té míry, že státy napříč Evropou byly nuceny postupně vytvářet zákony o prodeji potravin, které měly ochránit spotřebitele.
Marta Konířová
kurátorka výstavy

Projekt doprovodí také několik akcí včetně výstavy starých školních obrazů na téma Hygiena, vaření, potravinářství ze sbírky Muzea Komenského v Přerově. Chystají se i komentované prohlídky nebo interaktivní program, který žáky přerovských škol seznámí s tím, jak se správně stravovat a na co si dávat při výběru potravin pozor.

Výstava Šejdíři a šizuňkové potrvá na přerovském zámku na Horním náměstí do 27. října.