Výměna zničených oken i sondy do podlahy. Zámek Linhartovy čeká oprava za 30 milionů

Zámek Linhartovy čeká oprava za třicet milionů (zdroj: ČT24)

Velká rekonstrukce čeká v následujících dvou letech zámek Linhartovy na Krnovsku. Půjde o největší zásah do památky od roku 2003, kdy dělníci dostavěli za války vybombardované části včetně věže. Zámek potřebuje nová okna i dubové podlahy. Práce mají stát třicet milionů korun.

Dříve zámek Linhartovy na Krnovsku sloužil jako sklad ministerstva zdravotnictví a byl ve velmi špatném stavu. Po velké rekonstrukci v roce 2003, kdy byla dostavěna i věž památky, se opět stal významným turistickým lákadlem v Moravskoslezském kraji. 

Ročně zámek Linhartovy navštíví patnáct tisíc turistů z Česka i zahraničí. Stále však nemá původní historický vzhled. Ten by mu měla vrátit oprava, kterou chystá Město Albrechtice po konzultaci s Národním památkovým ústavem. 

obrázek
Zdroj: ČT24

Ruský lak na lodě stále lepí

Vyměnit potřebuje 150 oken, která jsou poničená časem i neodbornými zásahy. „Vyměněna budou všechna okna ze 70. let. Jsou natřená ruským lakem na lodě, který dodneška lepí, a okna prostě neotevřete,“ řekl kastelán zámku Jaroslav Hrubý. 

Oprava se dotkne také balkonové části zámku a věže, kde budou muset dělníci provést průzkumné sondy do podlahy. „Budou tam sníženy podhledy, udělají se nové dubové podlahy, nové dveře,“ přiblížil místostarosta Města Albrechtic Libor Švec (Nestr.). 

Přispěje i město

Rekonstrukce zámku by měla podle odhadů stát třicet milionů korun. Většinu by měla pokrýt přislíbená dotace a zbylou část poté uhradí město. Na rozhodnutí o poskytnutí příspěvku se zatím čeká. 

V dotační žádosti je termín do konce dubna 2020, kdy by měly proběhnout stavební části. Po získání rozhodnutí budeme žádat o prodloužení lhůty do konce června 2021.
Jana Murová
starostka Města Albrechtic

Zámek má být alespoň zčásti přístupný pro návštěvníky i během rekonstrukce. Výběrová řízení na zhotovitele stavby mají být vypsána do dvou měsíců.