Jeden z beskydských medvědů dostane obojek. Ochránci přírody ho chtějí sledovat

Ochránci přírody chtějí odchytit jednoho z medvědů, který se pohybuje v okolí Starých Hamer a Lysé hory v Beskydech. Medvědovi chtějí nasadit telemetrický obojek, díky kterému budou moci sledovat jeho pohyb. Do honu na medvěda se zapojí také ochránci přírody z Polska.

Medvěd, kterého chtějí ochránci přírody sledovat, se v Beskydech pohybuje už zhruba dva měsíce. Už několik místních obyvatel ho natočilo na mobilní telefon. „Chová se na jednu stranu tak, jak je u medvědů běžné – pokud to jde, vyloupí včelí úl, uloví jelena nebo prase divoké, ale k lidem se nechová agresivně,“ popsal František Jaskula ze Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy.

Na druhou stranu se ale medvěd údajně nechová vždy plaše. Platí tak obezřetnost, lidé by se k šelmě neměli přibližovat na méně než padesát metrů. 

„Právě v těchto dnech probíhá pokus o odchyt medvěda. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, Správa CHKO Beskydy a Mendelova univerzita v Brně chtějí zjistit, jak se zvíře v krajině pohybuje a jaké má zvyky,“ řekla Karolína Šůlová z Agentury ochrany přírody a krajiny.

S odchytem medvěda pomůžou také ochránci přírody z polského Tatranského národního parku, kteří už mají připravené dvě speciální klece. Odchyt odborníkům umožní nejenom nasazení obojku, ale také odebrání vzorků pro genetickou analýzu. Díky tomu by mohli zjistit, jestli jde o stejné zvíře, které na podzim působilo škody ve Zlínském kraji na Vsetínsku

Medvěd do Beskyd patří

Ochránci přírody předpokládají, že na území CHKO Beskydy se pohybují dvě šelmy, vystopovat ale chtějí zatím jenom jednu. V oblasti, kde se medvěd pohybuje, by ale měl být klid. Medvěd podle odborníků do české přírody patří, stejně jako vlk nebo rys. 

Zatímco vlka a rysa lze spatřit i jinde v Česku, medvěda je možné pravidelně vystopovat jen v lesích v Beskydech, do kterých přichází ze Slovenska. Rys ostrovid, medvěd hnědý a vlk obecný jsou chráněni a kvůli jejich přirozenému výskytu je CHKO Beskydy zařazena mezi evropsky významné lokality velkých šelem.