Zlínský kraj začíná proplácet škody způsobené medvědem. Celkem přesáhne odškodné 430 tisíc

Zlínský kraj proplatí první škody způsobené medvědem, který se v regionu pohyboval od září. Podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) získá náhradu prvních sedm žadatelů, kteří dostanou dohromady 87 tisíc korun. Ostatní žádosti za zhruba 350 tisíc korun budou zřejmě proplaceny v lednu. Kraj také podle Čunka již získal povolení k odchytu, či odstřelu medvěda. Šelma však již delší dobu nezpůsobila žádnou škodu a není jisté, zda se ve Zlínském kraji stále pohybuje.

Všechny evidované škody medvěd způsobil od 13. září do 20. listopadu. Lidé mají na náhradu škody, způsobené zvláště chráněnými živočichy, nárok ze zákona. Peníze stát poskytuje prostřednictvím kraje.

Žadatel musí podat žádost do deseti dnů od zjištění vzniklé škody a také dodat protokol o ohledání veterinárním lékařem a stanovisko příslušného orgánu ochrany přírody, kterým je obec s rozšířenou působností. Pokud se škoda stane na území chráněné krajinné oblasti, je příslušným orgánem Agentura ochrany přírody a krajiny.

Medvěda na Valašsko v polovině září přilákala bohatá úroda ovoce. Později ale začal útočit na domácí zvířata, celkem napadl 60 ovcí, kozy a kohouta. Poničil také několik úlů, na člověka si ale nikdy netroufl. Medvěd se choval netypicky, chodil do blízkosti lidských obydlí a ztrácel plachost.

Na začátku listopadu se ho neúspěšně pokoušel vystopovat specialista na odchyt divokých šelem ze Zoo ve Dvoře Králové nad Labem. Odborníci také do terénu dvakrát umístili odchytovou klec, kterou si vypůjčili ze Slovenska. V okolí klece umístili pachové stopy, nalákaly ale pouze ptáky nebo kočky, které zachytila fotopast.

Odchytovou klec i fotopasti ochranáři na konci listopadu odvezli. Naposledy medvěd na Valašsku škodil asi před pěti týdny. Není proto jisté, jestli neodešel na Slovensko nebo jestli se nepohybuje v Moravskoslezském kraji.