Kudy se toulá medvěd na Valašsku? Vydejte se po jeho stopě v interaktivní grafice

Kolem Vsetína, u Rajnochovic, u Luhačovic a zase zpátky u Vsetína. Mladý medvěd, který se od září pohybuje ve Zlínském kraji a zabil už minimálně třicítku ovcí, podle nejnovějších informací zamířil k západní části vsetínských Beskyd. V patách je mu skupina stopařů. Hledání a případný odchyt komplikuje stopa dalšího medvěda, který se ve vsetínských Beskydech nebo v Javorníkách údajně také pohybuje.

Medvědí provinilec, který napadá na Valašsku ovce, by podle Michala Bojdy z hnutí DUHA, jež se o jeho odchyt snaží, měl mít stopu o velikosti 11 centimetrů. Medvěd není příliš plachý,  nemá potíž pohybovat se v blízkosti obydlí i lidí. V oblasti se má podle Bojdy pohybovat také druhý, vychovanější jedinec, s velikostí stopy zhruba 13 centimetrů.

Do pátrání po medvědovi je podle Bojdy zapojeno 8 až 10 lidí, počet se ale v případě potřeby může zvýšit o další dobrovolníky i zkušené stopaře. „Aktuálně vlastně prošel zalesněnou částí hřebene vsetínských Beskyd, živí se stejnou potravou jako všichni divocí medvědi, kteří žijí třeba i na Slovensku,“ popsal ochránce přírody.